Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Eläinten on syytä pysyä valppaana täysikuun öinä.

Eläinten on syytä pysyä valppaana täysikuun öinä.

Kansantaruissa, kirjallisuudessa ja elokuvissa usein toistetun käsityksen mukaan täysikuu saa ihmissudet aktiivisiksi. Ihmissusien olemassaolosta ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä, mutta ihmisten väkivaltaisuus eläimiä kohtaan tuntuu olevan kiistatonta, toteaa Englannin ja Walesin eläinsuojeluasioita koodinoiva The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) -järjestö. Äänekkäistä halloween-kauden, joulun ja uudenvuodenaaton juhlinnoista – ilotulituksista ja muista äänekkäistä juhlamenoista – sekä lemmikki- että tuotantoeläimet kärsivät varmasti, ja näitä häiriöitä järjestö tahtoisi tehostetun tiedotuksen kautta vähentää. Samalla RSPCA nostaa esiin tilastoissa näkyvän, eläimiin kohdistuvien väkivallantekojen määrän kasvun täysikuun aikoina.

Vuoden 2014 tammi-lokakuun aikana täysikuun aikaisten ilmoitusten määrä on ollut keksimäärin 12 prosenttia suurempi kuin täysikuun vuorokautta edeltäneiden 24 tunnin aikana. Suurimmillaan ilmoitusten lisäys oli huhtikuussa, jolloin RSPCA:n puhelinpäivystykseen tuli ilmoituksia eläinsuojelurikkomuksista 28 prosenttia enemmän kuin edellisen vuorokauden aikana. Syytä täysikuun aikana havaittuun eläinrääkkäystapausten lisääntymiseen eivät tunneta. Mutta yksittäisiä tietoja on käytettävissä myös siitä, että väkivaltaisuuksiin liittyviä ilmoituksia tulee hälytyskeskuksiinkin enemmän täysikuun vallitessa kuin muina aikoina.

Kuunkieron vaikutuksista ihmisten käyttäytymiseen on paljon tarinoita, ja joitakin tieteellisesti kestäviä tutkimuksiakin on julkaistu. Esimerkiksi puolalaisessa selvityksessä on analysoitu kymmeniä tutkimuksia, joka osoittavat ihmisten käyttäytymisen ja kuun vaiheiden välisiä yhteyksiä. Englantilaisessa vankilassa 1990-luvulla tehdyssä tutkimuksessa todettiin erilaisten väkivaltaisuuksien lisääntyvän kuun vaiheiden mukaisesti (http://news.rspca.org.uk/2014/10/31/luna-tics-its-not-just-werewolves-that-behave-badly-on-a-full-moon/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+rspca-news+%28RSPCA+News%29

RSPCA:n työtaakka on lisääntynyt huimasti muutenkin kuin täysikuun aikana. Järjestön puhelinpäivystyksen on tullut vuoden 2014 tammi-lokakuun aikaan ilmoituksia keskimäärin 30 sekunnin välein.

Mainokset