Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Uhanalaisten lajien sekä sademetsien suojelulle lisäresursseja

Uhanalainen oranki voi välttyä sukupuuttoon kuolemiselta vain, mikäli sademetsien tuhoutumistahti saadaan kuriin.

Uhanalainen oranki voi välttyä sukupuuttoon kuolemiselta vain, mikäli sademetsien tuhoutumistahti saadaan kuriin.

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Indonesian saarivaltio on yksi maapallon luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin tärkeimmistä keskittymistä – ja valitettavasti samalla yksi ihmisen aiheuttaman luonnon tuhoamisen polttopistealueista. Erityisesti lajistollisesti ainutlaatuisten sademetsien kohtalosta on kannettu huolta jo pitkään, sillä metsien hakkuut sekä teollisuuden raakapuun hankintaan että energia- ja kemianteollisuuden käyttöön kasvatettavan öljypalmun plantaasien perustamiseksi ovat jatkuvasti lisääntyneet. Toiveet Indonesian, etenkin valtion suurimman saaren Sumatran sademetsien turvaamisesta nousivat, kun Yhdysvallat päätti välillisesti osallistua luonnonsuojelun rahoitukseen.

Sopimuksen mukaan Yhdysvallat antaa anteeksi Indonesialle myöntämiään lainoja vastineeksi sille, että Indonesian hallitus tukee 12 miljoonan dollarin (noin 9.5 miljoonan euron) arvosta uhanalaisten eliölajien sekä sademetsien suojelutyötä. Rahoitusta ohjataan seitsemän vuoden aikana muun muassa Conservation International -järjestön koordinoimana useisiin ennalta päätettyihin hankkeisiin.

Samanlainen sopimus tehtiin valtioiden välillä jo 2009, jolloin Indonesian hallitus sitoutui ohjaamaan 30 miljoonaa dollaria (noin 24 miljoonaa euroa) Sumatran sademetsien suojelutyöhön.

Suojelun tehostaminen on välttämätöntä hakkuiden jatkuvasti lisääntyessä. Jos nykymeno jatkuu, Sumatran sademetsien on arvioitu tuhoutuvan täydellisesti parissakymmenessä vuodessa. Indonesian lajistoltaan monimuotoisen luonnon tunnuslajeiksi ovat nousseet maailmanlaajuisesti uhanalaiset suuret nisäkkäät kuten oranki, sumatransarvikuono ja sumatrantiikeri (http://phys.org/news/2014-10-indonesian-debt-exchange-wildlife.html

Mainokset