Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Mustamarja-aronia on erittäin terveellinen marja, jonka hyötykäyttöä kannattaisi lisätä jokapäiväisessä ruokavaliossa, ja lisäksi marjalla näyttää olevan potentiaalia lääketieteellisissä sovellutuksissakin.

Mustamarja-aronia on erittäin terveellinen marja, jonka hyötykäyttöä kannattaisi lisätä jokapäiväisessä ruokavaliossa, ja lisäksi marjalla näyttää olevan potentiaalia lääketieteellisissä sovellutuksissakin.

Marjat ovat tunnettuja antioksidanttien ja fenolien lähteitä

Alun perin pohjoisamerikkalainen, nykyisin meillä Suomessakin yleisesti puutarhojen koristekasvina käytettävä mustamarja-aronia (Aronia melanocarpa) tunnetaan marjojensa terveellisistä aineosista. Aronian marjat ovat niin kirpeitä, että vain harvat syövät niitä sellaisinaan. Mutta yhdessä omenien tai esimerkiksi mustikoiden kanssa mustamarja-aroniasta saa mitä parhainta sosetta tai mehua, ja kasvin hyötykäyttö onkin lisääntynyt yleisen terveystietoisuuden myötä.

Yleisesti terveellisenä, runsaasti antioksidantteja ja polyfenoleita sisältävänä marjana tunnettavalla mustamarja-aronialla on laajemminkin hyödyllisiä tehoaineita. Tuore brittitutkimus osoittaa mustamarja-aronian marjojen fenolien tehostavan jopa kaikkein vaikeimmin kemoterapian keinoin hoidettavien syöpäsairauksien lääkehoitoa. Lontoolaisen King’s College Hospital -sairaalan sekä Southamptonin yliopiston tutkijat selvittivät tutkija Noor Azela Abdullah Thanin johdolla Journal of Clinical Pathology -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 17.9.2014 julkaistussa tutkimuksessa aroniasta saatavien yhdisteiden sekä haimasyövän hoidossa käytettävien lääkkeiden yhteisvaikutusta.

Haimasyöpäsoluja käsiteltiin joko yksin gemsitabiini- solunsalpaajalääkkeillä, pelkillä aroniauutteilla sekä lääkkeiden ja marjauutteiden yhteisvaikutuksena. Kokeissa syöpälääkkeiden teho parani, jos niiden kanssa nautittiin mustamarja-aroniauutteita. Vastaavasti haimasyöpäkasvaimen etenemistä tai kasvua estävän tai hillitsevän lääkeannoksen vaikuttavaa annosta tai pitoisuutta voitiin alentaa käyttämällä samanaikaisesti mustamarja-aronian uutteita.

Mustamarja-aronian teho perustuu kemiallisten yhdisteiden aiheuttamaan apoptoosiin eli ohjelmoituneeseen solukuolemaan. Marjojen tehoaineiden myönteinen ja toivottu vaikutus saadaan aikaan jo hyvin alhaisella pitoisuudella, tasolla yksi mikrogramma millilitrassa (1 µg/ml). Lääkevaikutuksen tehostaminen aronian avulla on turvallista. Marjojen kemikaalit eivät vaikuta mitenkään – ainakaan haitallisesti – terveisiin soluihin, vaikka soluja käsiteltäessä tehoainepitoisuus olisi tasolla 50 µg/ml (http://jcp.bmj.com/content/early/2014/07/23/jclinpath-2013-202075.short?g=w_jcp_ahead_tab

Mainokset