Avainsanat

, , , , , , , ,

Valtaosa Amazonian sademetsien hakkuista ja kaskeamisista tehdään luvattomasti.

Valtaosa Amazonian sademetsien hakkuista ja kaskeamisista tehdään luvattomasti.

Maailman laajimman yhtenäisen sademetsäalueen Amazonian hävitys on kiihtynyt parin viimeksi kuluneen vuoden aikana, osoittavat Brasilian hallituksen viralliset seurantatiedot. Tilastointi on noin vuoden reaaliaikaa jäljessä, joten uusimmat tiedot kattavat 12 kuukauden jakson kesäkuusta 2012 heinäkuuhun 2013. Seurantavuoden aikana Amazonian viidakoita hakattiin maan tasalle noin 6 000 neliökilometrin alueilta. Sademetsiä hakattiin tuon vuoden kuluessa 28 prosenttia enemmän kuin tätä edeltävän 12-kuukautisen seuranta- ja tilastointijakson kuluessa.

Suurimmat hakkuualueet sijaitsevat Paran ja Mato Grosson osavaltioiden alueilla. Hakkuita on tehty kuitenkin eri puolilla Brasiliaa, ja maan jokaisessa osavaltiossa on hävitetty vuoden aikana sademetsää vähintään tuhannen neliökilometrin alueilta. Uusin seurantavuosi oli toinen peräkkäinen 12 kuukauden jakso, jolloin Amazonian hakkuualat lisääntyvät edellisvuotisista. Näitä kahta vuotta oli edeltänyt kahdeksan vuoden jakso, jonka kuluessa Brasilian sademetsien hakkuut vähenivät tasaisesti vuosi vuodelta. Laajimmillaan Amazonian hakkuut ovat olleet – ainakin nykyaikaisen ja vertailukelpoisen seuranta- ja tilastointijakson aikana – vuonna 2004, jolloin sademetsiä tuhottiin kaikkiaan lähes 30 000 neliökilometrin alueilta. Eniten sademetsiä hakataan – ja hävitetään – maatalous- ja laidunmaiden hankkimiseksi. Suuria hakkuita vaativat varsinaisen puunhankinnan lisäksi myös tiestön ja muun infrastruktuurin rakennushankkeet sekä jatkuvasti kasvava vesivoiman hyödyntäminen ja sen edellyttämien patoaltaiden rakentaminen.

Mainokset