Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Haiden hampaisiin joutuu – ja kuolee –  huomattavasti enemmän miehiä kuin naisia.

Haiden hampaisiin joutuu – ja kuolee – huomattavasti enemmän miehiä kuin naisia.

Hait joutuvat usein uutisotsikoihin – milloin näiden suurten ja näyttävien petokalojen laittoman tai liikapyynnin takia, milloin siksi, että terävähampaiset kalat ovat hyökänneet uimarien kimppuun.  Hait raatelevat uimareita eri merillä, useita ihmisiä menehtyy joka vuosi haiden hyökkäyksissä. Osansa haiden hyökkäyksissä saavat uskalikot/tyhmänrohkeat tyypit, jotka tahallaan härnäävät terävähampaisia ja maineeltaan verenhimoisia petoja. Verenhimo on kylläkin enemmän jännityskirjailijoiden ja elokuvatekijöiden keksintöä kuin biologista todellisuutta. Mutta odottamattomien haihyökkäysten kohteeksi joutuneilla uimareilla on todettu yllättäen yhtenäisyyttä, jonka merkitystä on vaikea selittää. Uuden selvityksen mukaan lähes yhdeksän kymmenestä hain hampaisiin joutuneesta uimarista ovat miehiä.

Australialaisen Bond-yliopiston professorin Daryl McPheen johdolla Ocean and Coastal Management -tiedelehdessä julkaistavassa tutkimuksessa selvitettiin hain puremiksi joutuneiden ihmisten sukupuolet jaksolta 1982–2011. Tässä aineistossa 84 prosenttia hain puremiksi joutuneista olivat miehiä, ja vieläkin selvempi sukupuolten välinen ero oli kohtalokkaiden hyökkäysten uhreissa.  Kuolemaan johtaneissa hain raatelutapauksissa 89 prosenttia uhreista olivat miehiä.

Syytä miesten ylivertaisen osuuteen haiden uhreina McPheen ryhmän tutkimus ei selvittänyt. Todennäköisiä syitä ovat ainakin se, että miehet viettävät vedessä enemmän aikaa kuin naiset, ja lisäksi miesten käyttäytyminen on riskialttiimpaa – esimerkiksi varoitukset mahdollisista haivaaroista kaikuvat useammin kuuroille mies- kuin naiskorville.

Kolmen viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana Australiassa on tilastoitu kaikkiaan 171 odottamatonta haihyökkäystä (tilastosta puuttuvat tapaukset, joissa uimari tai muu vesillä olija on tietoisesti provosoinut haita hyökkäämään). Yhdysvaltain merenrannikoilta tilastoitiin samana jaksona kaikkiaan 769 hainpuremaa, ja näissä tapauksissa 25 ihmistä kuoli pedon raateluun (The Independent, 7.9.2014).

Mainokset