Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Tärkeimmät kalastusvaltiot lupaavat puolittaa nuorten kalojen pyynnin

Tyynenmeren tonnikalan ryöstöpyynti on ajanut lajin ahdinkoon, joka edellyttää kansainvälisiä suojelutoimia.

Tyynenmeren tonnikalan ryöstöpyynti on ajanut lajin ahdinkoon, joka edellyttää kansainvälisiä suojelutoimia.

Tonnikala eri alalajeineen kuuluu epäilemättä maailman taloudellisesti tärkeimpiin kalalajeihin, mutta valitettavasti tämän arvokkaan herkun suosio on johtanut liikapyyntiin. Meribiologian ja -kalastuksen asiantuntijat ovat jo vuosia varoitelleet, että etenkin Tyynenmeren tonnikalan kannat ovat romahtaneet lähelle lajin kestokyvyn rajaa. Ja viimein nuo varoitukset otetaan tosissaan myös käytännön toimissa. Japanin Fukuokassa syyskuun 2014 alussa järjestetyssä kokouksessa Tyynenmeren pohjoisosien tärkeimmät kalastusvaltiot sopivat nuorten tonnikalojen pyynnin merkittävästä rajoittamisesta. Aloitteen pyyntirajoituksiin teki Japani, joka on muun muassa sushi-ruokavalion suosion takia maailman suurin tonnikalan kuluttaja.

Tyynenmeren länsi- ja keskiosien kalastuskomission (Western and Central Pacific Fisheries Commission; WCPFC) kokouksessa laaditun tavoitteen hyväksyivät alueen tärkeimmät kalastusvaltiot Japani, Etelä-Korea, Taiwan, Yhdysvallat ja Kanada.

Fukuokan kokouksen valtuuttamina asiantuntijat valmistelevat sitovan ja yksityiskohtaisen suunnitelman nuorten tonnikalojen pyyntirajoituksista ja lajin suojelemisesta joulukuussa 2104 järjestettävälle – ja sopimuksen toivottavasti vahvistavalle – WCPFC:n vuosikokoukselle. Tavoitteena on 10-vuotinen toimintaohjelma Tyynenmeren tonnikalan kantojen vahvistamiseksi. Ohjelman on tarkoitus astua voimaan vuoden 2015 alussa. Ohjelman uskotaan voimistavan tonnikalakantoja niin paljon, että lajin kokonaismäärät Tyynessämeressä nousevat kaksinkertaiseksi nykytasolta, 43 000 tonniin.

 

Mainokset