Avainsanat

, , , , ,

Claude Monet, Impression, SunriseMaailman kutistuminen on usein käytetty ilmaus puhuttaessa esimerkiksi lentomatkustamisen tai tietoliikenneyhteyksien kehittymisestä. Uusimmat nanotekniikan ja -teknologian sovellukset kutistavat mittakaavoja myös konkreettisissa – ja mitä yllättävämmissäkin kohteissa. Yksi teknologian huippusaavutuksista on maailmankuulun taideteoksen nanoversio.

Singaporen Teknologia- ja designyliopiston tutkijan Joel Yangin johdolla Nano Letters -tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa esitellään ranskalaisen Claude Monetin taideteoksesta Soleil Levant (Impression, Sunrise) nanoteknologian keinoin luotu kopio, jonka läpimitta on vain 300 mikrometriä (metrin miljoonasosaa) eli 0.3 millimetriä.

Singaporelaistutkijat korvasivat taiteilijan öljyväripaletin alumiinilla päällystetyillä, mikroskooppisen pienillä ja muodoltaan pilarimaisilla pii-alkuaineesta koostuvilla rakenteilla. Valon osuessa näihin nanokokoluokan pilareihin syntyy elektronivirta, joka puolestaan vapautta eri aallonpituudella näkyvää (eri väristä) valoa. Taideteoksen kopioon kehittelyssä tutkijat valmistivat neljästä tuollaisesta ”pilarista” koostuvia rakennelmia, joiden koko sekä sijainti toisiinsa nähden aiheuttaa pinnalta vapautuvan valon väriskaalan vaihtelun. Näillä keinoilla saadaan aikaan peräti 300 eri väriä ja värisävyä, mikä riittää mainiosti toteuttamaan Monetin (1840-1926) vuonna 1873 maalatun mestariteoksen kaikki vivahteet. Vastaavia menetelmiä on käytetty aikaisemminkin ainakin kulta- ja hopeayhdisteillä, mutta noilla keinoilla on saatu aikaan vain 15 erilaista väriä.

Singaporelaisten uutta nano-sovellusta voidaan käyttää myös tietoaineistojen tallentamisessa sekä esimeriksi esineisiin liitettävissä turvamerkinnöissä (Nano Letters. DOI: 10.1021/nl501460x

Mainokset