Avainsanat

, , , , ,

Venäjän mahdin symboliksi noussut karhu on hätää kärsimässä Moskovan eläintarhassa, kun maan hallitus on estänyt otsojen suosikkiruoan tuonnin.

Venäjän mahdin symboliksi noussut karhu on hätää kärsimässä Moskovan eläintarhassa, kun maan hallitus on estänyt otsojen suosikkiruoan tuonnin.

Kansainvälinen politiikka sotkee pahoin Moskovan eläintarhan asukkaiden elämää, sillä monet eläinlajit eivät saa normaalia ravintoa. Syy eläinten nälkään on talouspakotteista, jotka Venäjä langetti Euroopan unionin ja muutamien muiden läntisten maiden elintarviketuonnille vastatoimena lännen asettamiin, Ukrainan sotilaalliseen kahakkaan liittyviin talouspakotteisiin. Enemmistö eläintarhojen eläinten syömästä ruoasta on koostunut ulkomailta tuoduista hedelmistä, vihanneksista, lihasta ja kalasta.

Eläintarhan ahdingon symboleiksi ovat nousseet karhut, joiden tavanomainen ruokinta on täysin ulkomaisen tuontiruoan varassa. Kyse ei silti ole mistään sen eksoottisemmasta ruoasta kuin omenista, mutta moskovalaiset nallet ovat hyvin valikoivia ravintonsa suhteen. Eläintarhan karhujen pääasiallista ravintoa ovat puolalaiset omenat, jotka kuuluvat pääministeri Dimitri Medvedevin hallituksen asettaman ja presidentti Vladimir Putinin allekirjoittaman tuontikieltolistan tuotteisiin. Vastaava – ja kauemmas ulottuva – ongelma koskettaa eläintarhan pingviinejä, joiden ravinto koostuu lähes yksinomaan Etelä-Amerikan meriltä tuotavista kaloista.

Eläintarhan on pakko etsiä korvaavaa ravintoa asukkailleen, mutta sopivan ruoan löytäminen on vaikeaa. Ja ongelma on valtavan suuri sekä määrän että monipuolisuuden suhteen. Moskovan eläintarhan tiedottaja Anna Katjurovskaja totesi tiedotustilaisuudessa, että lähes kaikki tarhan eläinten syömä ravinto koostuu ulkomailta tuoduista elintarvikkeista. Ja valtaosa aikaisemmin säännöllisestä tuonnista loppui kertaheitolla hallituksen asetettua uudet talouspakotteet. Eläinten ruokailutottumukset voivat olla yllättävän yksilöllisiä ja vaativia. Esimerkiksi eläintarhan karhut ovat mieltyneet niin paljon puolalaisiin omeniin, etteivät muunlaiset lajikkeet otsoille kelpaa. Ja vaikka venäläisiä vaihtoehtoja löytyisikin – ja ilmeisesti on pakko löytyä, kun eläimiä ei voi ruokkimattakaan pitää – kotimaiset elintarvikkeet ovat tiedottaja Katjurovskajan mukaan huomattavasti tuontiruokaa kalliimpia.

Eläintarhan henkilökunta on maansa hallituksen asettamista talouspakotteista ymmärrettävästi kuohuksissaan ja vaatii tuontikiellon osittaista purkamista. Lastenruoat on jätetty tuontikiellon ulkopuolelle, ja eläintarhan eläimet – varmasti syyttömiä Ukrainan kriisiin kun ovat – pitäisi saada saman kohtelun piiriin, tiedottaja Katjurovskaja vaatii (The Daily Mail Online, 9.8.2014).

Mainokset