Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Autoilta rauhoitetut keskusta-alueet ovat Ljubljanan valtti kestävän kehityksen arvioinnissa.

Autoilta rauhoitetut keskusta-alueet ovat Ljubljanan valtti kestävän kehityksen arvioinnissa.

Slovenian pääkaupunki Ljubljana on valittu ympäristön ja kestävän kehityksen arvoja kunnioittavaksi Euroopan Vihreäksi pääkaupungiksi vuodelle 2016. Vuosittain vaihtuvan vihreän pääkaupungin valinnasta vastaa Euroopan ympäristökeskuksen (EEA) koordinoima kansainvälinen asiantuntijaraati. Euroopan komission vahvistamien kriteerien ja tavoitteiden mukaiselta Vihreältä pääkaupungilta edellytetään jo saavutettuja näyttöjä kestävän kehityksen, ympäristön huomioimisen sekä asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä sekä uskottavaa ohjelmaa yhä paremmasta tulevaisuudesta. Kesäkuussa 2014 EEA:n asemapaikalla Kööpenhaminassa tehdyssä arvioinnissa oli 12 hakijakaupunkia, ja näistä lopulta raati valitsi viisi finalistia: Saksan Essen, Hollannin Nijmegen, Norjan Oslo, Ruotsin Uumaja sekä Slovenian Ljubljana. Kaikki finalistit ovat asiantuntijoiden mukaan edistäneet vihreitä arvoja kiitettävästi.

Ljubljanan vahvuutena on Vision 2015-ohjelma, jossa kaupunki esittää yhtenä kokonaisuutena sekä nykytilan että ennen kaikkea tulevaisuuden parannusmahdollisuudet ja -keinot ympäristönsuojelun, liikenteen, energiantuotannon ja -käytön osa-alueilla. Lisäksi Ljubljana on myönteinen esimerkki kestävän kehityksen huomioimisesta julkisissa hankinnoissa. Tätä nykyä jo 70 prosenttia Ljubljanan ostoista täyttää kestävän kehityksen kriteerit.

 

Ljubljanan vaakunankin liittyvällä lohikäärmeellä on näkyvä osa kaupunkimaisemassa.

Ljubljanan vaakunaankin liittyvällä lohikäärmeellä on näkyvä osa kaupunkimaisemassa.

Merkittäviä saavutuksia Ljubljanalla on myös liikennesektorilla. Vielä joitakin vuosia sitten pääkaupunkia hallitsi – jopa häiritsevästi – yksityisautoilu, Mutta vuonna 2013 Ljubljanan kaupunkiliikenteen perusteet ja rakenteet uusittiin radikaalisti ratkaisuilla, joka suosivat jalankulkua ja pyöräilyä sekä julkista liikennettä ja vähentävät yksityisautoilua. Kaupungin tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä Ljubljana sisäisestä liikenteessä jalankululla ja pyöräilyllä, joukkoliikenteellä sekä yksityisautoilulla on kullakin noin yksi kolmasosa kaupungin sisäisestä liikennesuoritteesta.

Euroopan Vihreä pääkaupunki -arvonimeä on jaettu vuodesta 2010 mennessä. Tähän mennessä kestävän kehityksen mallikaupungeiksi on valittu seuraavat: 2010 Tukholma (Ruotsi), 2011 Hampuri (Saksa), 2012 Vitoria-Gasteiz (Espanja), 2013 Nantes (Ranska), 2014 Kööpenhamina (Tanska), 2015 Bristol (Englanti), 2016 Ljubljana (Slovenia) (http://www.eea.europa.eu/highlights/ljubljana-wins-european-green-capital-2016

 

 

Mainokset