Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Yliopistot epäilevät, ettei korvaavia menetelmä ole riittävästi

Nykyiset eläinten leikkelyyn perustuvat opetusmenetelmät joudutaan korvaamaan tietokonesimulaatioilla ja muilla menetelmillä Intian yliopistoissa.

Nykyiset eläinten leikkelyyn perustuvat opetusmenetelmät joudutaan korvaamaan tietokonesimulaatioilla ja muilla menetelmillä Intian yliopistoissa.

Vuosia jatkunut kiistely eläinkokeiden – ja varsinkin elävien eläinten tappamisen – tarpeellisuudesta yliopisto-opinnoissa sai ratkaisun Intiassa, kun jättivaltion korkeakoulujen toimiluvista, hallinnosta sekä julkisten oppilaitosten rahoituksesta vastaava viranomainen, The University Grants Commission (UGC) päätti kieltää eläinten leikkelyn eläintieteen ja muiden luonnontieteiden tutkintoja suorittavilta opiskelijoilta. Jo vuonna 2011 UGC esitti erilaisia käytäntöjä alemman ja ylemmän tutkinnon opiskelijoille, ja keväällä 2014 lääketieteen asiantuntijaelin The Medical Council of India määräsi, että eläinten leikkely kielletään lääketieteen alemman tutkinnon opiskelijoilta, ja jatkossa tarkoitus on kieltää tällaiset toimenpiteet myös ylemmän tutkinnon suorittajilta.

Eläinsuojelujärjestöt kiittelevät ratkaisua. Varsinkin kansainvälisesti toimiva suojelujärjestö PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) on vaatinut eläinkoe- ja leikkelykieltoa, koska tällaiset opetusvaiheet voivaan korvata muun muassa tietokoneohjelmilla. Yliopisto-osapuolelta on kuitenkin todettu, ettei korkeakouluilla ole valmiuksia ottaa korvaavia opetusmenetelmiä käyttöön.

Eettisten perusteiden lisäksi vahvana pontimena eläinkokeiden kieltämiseen on harvinaisten luonnonvaraisten lajien suojelutarve. Esimerkiksi on nostettu intialainen rupikonna, joka oli aikaisemmin erittäin yleinen opetuksessa käytettävä koe-eläin. Rupikonnia on myös otettu luonnosta ihmisten ruokapöytiin, mutta vuonna 1991 laji luokiteltiin uhanalaiseksi ja rauhoitettiin Intian luonnonsuojelulain nojalla. Sittemmin rupikonnan kanta on voimistunut, vaikka salapyyntiä edelleen tapahtuu (http://news.sciencemag.org/asiapacific/2014/08/dissections-banned-indian-universities?rss=1

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Intia kieltää eläinkokeet opetuksessa ja valtaosassa tutkimuskäyttöä. Tiedebasaari 4.5.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/05/04

Intia kieltää kaikki kosmetiikkaan liittyvät eläinkokeet. Tiedebasaari 1.7.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/07/01

Intia kieltää delfinaariot. Tiedebasaari 24.5.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/05/24

Intia on kieltämässä norsujen esiintymisen sirkuksissa. Tiedebasaari 21.11.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/11/21

Mainokset