Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Koiran taposta vankeutta, hylkeen lyömisestä maastakarkoitus

Guilty, iclipartEläinsuojelu- ja luonnonsuojelulakien rikkomuksista langetettavat tuomiot vaihtelevat eri maissa, mutta rangaistukset voivat olla varsin ankariakin. Tuoreita esimerkkejä oikeudenkäytöstä on kahdesta eteläisen Euroopan maasta.

Kreikkalainen 69-vuotias mies tuomittiin 30 000 euron sakkoihin sekä kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen koiran kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä. Maan pohjoisosassa sijaitsevassa Serresissä sattuneen tapauksen veivät oikeuteen koiran pieksemisen silminnäkijöinä olleet ja syyllisen tapahtumapaikalta pidättäneet poliisit. Meikäläisen oikeuskäytännön mukaan tuomio tuntuu varsin kovalta, mutta Serresin alueen eläinsuojelujärjestön edustaja luonnehti rangaistusta varsin lieväksi (Ekathimerini.com, 24.7.2014).

Kroatiassa, lomakohteenakin tunnetun Istrian niemimaan pohjoisosassa Adrianmeren rannikolla puolestaan makedonialainen 56-vuotias mies ryntäsi rannalla olleesta ihmisjoukosta kohti maalle rantautunutta hyljettä ja alkoi hakata tätä nyrkeillään. Eläin ei vaurioitunut hakkaamisesta ja uhri pääsi omin voimin pakenemaan meren aaltoihin.  Ulkomaalainen pahoinpitelijä määrättiin 210 euron sakkoihin, ja lisäksi makedonialainen karkotettiin Kroatiasta, ja lisäksi mies sai viiden vuoden maahantulokiellon. Rangaistukset määrättiin luonnonsuojelulain nojalla.

Pahoinpitelyn kohteeksi joutunut munkkihylje (Monachus monachus) on yksi maailman harvinaisimmista ja uhanalaisimmista hyljelajeista, jota tavataan paikoitellen Välimerellä ja Atlantin valtamerellä. Kaikkiaan munkkihylkeitä on maailmassa vain noin 600 yksilöä. Välimeren munkkihylkeen uskottiin aikanaan jo peruuttamattomasti hävinneen Adrianmereltä, kunnes yksittäisiä hylkeitä havaittiin alueella vuonna 2005 (http://phys.org/news/2014-07-expelled-croatia-monk.html#jCp

Munkkihylje mainitaan myös Euroopan unionin luontodirektiivissä lajina, jonka elinpaikkojen suotuisan suojelun taso on turvattava kaikilla lajin esiintymisalueilla.

Mainokset