Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Ensimmäinen vuosikymmeniin luonnossa syntynyt pentue Sierra Madrella

Yhdysvaltalaisilla tarhoilla säilyneistä meksikonsusista saatiin pohja lajin palauttamiselle Meksikon luontoon.

Yhdysvaltalaisilla tarhoilla säilyneistä meksikonsusista saatiin pohja lajin palauttamiselle Meksikon luontoon.

Meksiko ei ole poikkeus valtioiden joukossa siinä suhteessa, että ihmiset ovat vihanneet ja vainonneet susia – jopa paikalliseen sukupuuttoon ajamiseen saakka. Mutta asenteiden muutos sekä aktiivinen luonnonsuojelu- ja hoitotyö ovat palauttaneet hukan tähän keskiamerikkalaiseen maahan. Ensimmäiset luonnossa syntyneet sudenpennut vuosikymmeniin havaittiin kesäkuussa 2014 Meksikon länsiosissa, Sierran Madren vuoristossa. Pentujen lukumäärää tai sitä, kuinka monta sutta Meksikon luonnossa kaikkiaan tätä nykyä on, viranomaiset eivät paljasta.

Metsästyksen, myrkytyttämisten ja elinpiirien tuhoamisen seurauksena susi hävisi Meksikosta vuosikymmeniä sitten. Samaan harmaasuden (Canis lupus) lajiin kuin meikäläisetkin sudet kuuluvat meksikonsuden alalajia on tätä ennen tavattu Meksikon rajanaapurin Yhdysvaltain kahdessa lounaisimmassa osavaltiossa, Arizonassa ja New Mexikossa. Mutta seilläkin kanta saa kiittää aktiivista suojelutyötä. Yhdysvaltain lounaiskolkassa asuvat meksikonsuden alalajiin kuuluvan meksikonsuden kanta metsäsetiin lähes loppuun, mutta viimeiset luonnossa elävät viisi yksilöä otettiin kiinni vuosien 1977 ja 1980 välillä. Tarhaoloissa nämä sudet ovat myös lisääntyneet toiveiden mukaisesti, ja vuodesta 1998 alkaen meksikonsusia alettiin palauttaa luontoon, pääosin Arizonassa ja New Mexikossa mutta myös eteläisessä Kaliforniassa.

Noista yhdysvaltalaisissa tarhoissa eläneistä susista saatiin alku myös Meksikoon palautettavalle susikannalle. Ensimmäiset yksilöt vapautettiin vuonna 2011, ja näiden tulokkaiden onnistui saada poikasia kolme vuotta vapautuksen jälkeen. Pennut ovat sataprosenttisen luonnonvaraisia, sillä nämä yksilöt – toisin kuin vanhempansa – eivät ole milloinkaan olleet tekemisissä ihmisen kanssa.

Meksikon luonnossa elävien meksikonsusien lukumäärää ei siis julkisteta, mutta Yhdysvaltain riistanhoidosta vastaava viranomainen (U.S. Fish and Wildlife Service) kertoi uusimmassa vuosiraportissaan tammikuussa 2014, että Arizonassa ja New Mexicossa elää ainakin 83 meksikonsutta (http://phys.org/news/2014-07-mexico-litter-wolf-cubs-wild.html

Meksikonsusi on onnistuneen tarhauksen ja meneillään olevan ja onnistuneeksi osoittautuneen luontoon palauttamisen jälkeenkin edelleen luokiteltu uhanalaiseksi eläinlajiksi.

Aiheesta enemmän muualla Tiedebasaarissa:

Yhdysvaltain Kentuckyn osavaltion ensimmäinen susi 150 vuoteen ammuttiin kojoottina. Tiedebasaari 29.8.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/08/29

Yhdysvallat on purkamassa susien rauhoituksen 48 osavaltiossa. Tiedebasaari 29.4.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/04/29

Pohjois-Amerikan Kalliovuorten – etenkin Yellowstonen kansallispuiston susikanta taas vaarassa. Suojelu pelasti metsästykseltä, mutta nyt uhkaavat taudit. Tiedebasaari 18.7.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/07/18

Mainokset