Avainsanat

, , , , , , , ,

Salametsästäjät tappavat joka vuosi 33 000 norsua

Laitonta norsunluuta on valtavasti Kiinan markkinoilla, vaikka tullin haaviinkin tarttuu suuria eriä. Tammikuussa 2014 viranomaisten valvonnassa tuhottiin 6 tonnia takavarikoitua norsunluuta.

Laitonta norsunluuta on valtavasti Kiinan markkinoilla, vaikka tullin haaviinkin tarttuu suuria eriä. Tammikuussa 2014 viranomaisten valvonnassa tuhottiin 6 tonnia takavarikoitua norsunluuta.

Salametsästäjien ja riistanvalvojien välinen jatkuva taistelu on kääntynyt vakavasti rikollisten voitoksi, mikä merkitsee yhä suurempaa uhkaa Afrikan norsukannalle. Kansainvälisistä sopimuksista ja tehostuneesta valvonnasta huolimatta salametsästys jatkuu ja jopa lisääntyy. Norsunluun suuresta kysynnästä johtuen tarkoin valvotulle metsästykselle on annettu lupia, mutta näin markkinoille tulleen norsunluun määrä ei riitä läheskään tyydyttämään laittoman kaupan tarvetta. Kovasta kysynnästä joten norsunluun hinta on noussut nopeasti.

Norsujen suojelua tehostamaan ja valvoman perustetun Save the Elephants -järjestön uusin selvitys osoittaa, että norsunluun hinta on kohonnut suurimman ostajamaan Kiinan markkinoilla kolminkertaiseksi neljässä vuodessa. Käsittelemättömän norsunluun hankintahinta Shanghain ja Pekingin tehtaille on noussut vuosien 2010 ja 2014 välillä noin 550 eurosta kilolta yli 1 550 euron kilohintaan.

Myyntihinnoista vain noin kymmenesosa jää afrikkalaisille, joten salametsästystä organisoivat kansainväliset järjestäytyneen rikollisuuden organisaatiot veivät todellisen jättipotin. Norsujen salametsästys onkin yksi tärkeimmistä keinoista, joilla muun muassa aseellista toimintaa harjoittavat ja yhteiskunnallista epäjärjestystä ja sisällissotia ylläpitävät järjestöt hankkivat varoja toimintaansa.

Save the Elephants -järjestön mukaan norsuja on tapettu 2010-luvulla salametsästyksessä noin 33 000 yksilöä joka vuosi (http://www.savetheelephants.org/press-releases/price-of-ivory-in-china-triples-in-four-years-with-grave-implications-for-elephants-in-africa/

Kiina on laittoman (ja myös laillisesti hankitun) norsunluun ylivoimaisesti suurin ostaja ja käyttäjä, mutta kauppaa käydään vilkkaasti muuallakin Aasiassa. Rauhoitettujen ja uhanalaisten eliöiden kauppaa valvovan TRAFFIC-organisaation mukaan esimerkiksi Thaimaan pääkaupungin Bangkokin markkinoilla kaupattavien norsunluutuotteiden määrä kolminkertaistui selvitystä edeltäneen vuoden kuluessa. Suojelujärjestöjen ja viranomaisten yksimielinen kanta onkin, että norsunluutuotteiden kysyntä on saatava hiljenemään valistuksen keinoin, sillä muuten salametsästystä ja norsujen lahtaamista Afrikassa ei saada kuriin (http://www.voanews.com/content/illicit-ivory-sales-booming-in-bangkok/1949165.html

Mainokset