Avainsanat

, , , , , ,

Brasilian koululaisille ja opettajille on luvassa entistä enemmän yhteiskunnan tukea.

Brasilian koululaisille ja opettajille on luvassa entistä enemmän yhteiskunnan tukea.

Brasilian hallitus hyväksyi 3.6.2014 jo nelisen vuotta valmistellun uuden kansallisen koulutuspoliittisen ohjelman (Plan Nacional de Educação; PNE), joka nostaa merkittävästi yhteiskunnan panostuksia sivistyssektorille. Ohjelman mukaan koulutussektorille käytettävä osuus Brasilian bruttokansantuotteesta nostetaan 10 prosenttiin vuoteen 2013 mennessä. Tätä nykyä koulutuksen bkt-osuus on 6.4 prosenttia, mikä on jokseenkin sama kuin esimerkiksi Britanniassa. Koulutustavoitteissa huomioidaan kaikki tasot peruskoulun ala-asteelta yliopistoihin. Koulutukseen panostamista on vaadittu jopa miljoonien ihmisten voimin eri puolilla Brasiliaa järjestetyissä mielenosoituksissa, joissa valtion varojen avokätistä sijoittamista jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin (World Cup 2014) on arvosteltu kansalaisten perustarpeiden syrjäyttämisenä.

Brasilian uusi koulutuspoliittinen ohjelma on hallituksen vastaus mielenosoittajille, jotka ovat arvostelleet valtion rahojen käyttöä jalkapallon Mm-kisoihin yhteiskunnallisten tarpeiden sijaan.

Brasilian uusi koulutuspoliittinen ohjelma on hallituksen vastaus mielenosoittajille, jotka ovat arvostelleet valtion rahojen käyttöä jalkapallon MM-kisoihin yhteiskunnallisten tarpeiden sijaan.

Korkeimman asteen koulutuksen tavoitteet ovat kunnianhimoiset. Opetusministeriön johdolla laaditun suunnitelman mukaan seuraavan vuosikymmenen aikana korkeimman asteen koulutukseen osallistuvien 18–24 -vuotiaiden brasilialaisten nuorten osuus koko ikäluokasta korotetaan nykyisestä 30 prosentista jopa 50 prosenttiin. Vastaavat tavoitteet asetetaan myös yliopistotason koulutukselle. Maisterin tason tutkinnon suorittavien määrää aiotaan nostaa vuosikymmenen kuluessa puolella, nykyisestä noin 43 000 aina 60 000 tutkintoon vuosittain. Tohtorin tutkintoja suorittavien määriä ohjelma tahtoo korottaa lähes kaksinkertaiseksi, nykyisestä noin 13 000 tutkinnosta jopa 25 000 tohtoriin joka vuosi.

Koulutusohjelman tavoitteet eivät kohdistu vain tutkintojen määrään, vaan myös laadun kohentaminen koetaan tärkeäksi. PNE:n tavoitteena on lisätä ja vahvistaa opettajainkoulutusta kaikilla tasoilla peruskouluista yliopistoihin (Times Higher Education, 7.6.2013).

Mainokset