Avainsanat

, , , , , , , , , ,

 

Malariavaroitukset ovat tarpeen monilla seuduilla, joilta ilmaston viileys on aikaisemmin pitänyt kuumetautia levittävät moskiitot loitolla.

Malariavaroitukset ovat tarpeen monilla seuduilla, joilta ilmaston viileys on aikaisemmin pitänyt kuumetautia levittävät moskiitot loitolla.

Trooppisena kuumetautina tunnettava malaria on levittäytynyt kuumalta ilmastovyöhykkeeltä yhä kauemmas kohtia lauhkeita ja viileitä ilmastovyöhykkeitä maailmanlaajuisen ilmaston lämpenemisen seurauksena. Vastaavaa, haitallista kehitystä on havaittu myös malarian varsinaisilla, alkuperäisillä esiintymisalueilla, joilla etenkin vuoristojen ja ylänköjen korkeimmat seudut ovat olleet liian viileitä kuumetautia aiheuttavaa malarialoisiota levittävien moskiittojen menestymiselle. Ilmaston lämmetessä malarian esiintymisalueet ovat kuitenkin alkaneet ”kiivetä” kohti vuoristojen huippuja, osoittavat sekä  Etelä-Amerikassa että Afrikassa tehdyt tutkimukset.

Yhdysvaltalaisen Denverin yliopiston tutkijan AS Sirajin johdolla Science –tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa malariaa aiheuttavan Plasmodium falciparum -loision esiintymistä selvitettiin läntisessä Kolumbiassa 124 paikkakunnalla ja vastaavasti 159 hallinnollisella alueella Keski-Etiopiassa. Malarialoision esiintymisen todettiin yleistyneen molemmilla mantereilla samaan tahtiin paikallisten, etenkin vuoristo- ja ylänköalueiden lämpötilojen nousun kanssa (http://www.sciencemag.org/content/343/6175/1154.abstract?sid=775aaa51-151e-4590-b2f9-c0e2394574b5

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Ilmastonmuutos lisää malarian ja muiden trooppisten tautien leviämistä ja tautien uhreja. Tiedebasaari 23.11.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/11/23

Malarian esiintymisen ja tehokkaimman leviämisen lämpötilat huomattavasti oletettua alhaisemmat. Tiedebasaari 2.11.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/11/02

 

Mainokset