Avainsanat

, , , , , ,

Denguekuumeen mahdollisuudesta on syytä varoittaa Brasiliassa.

Denguekuumeen mahdollisuus on syytä ottaa vakavasti Brasiliassa.

Kesä-heinäkuussa 2014 Brasiliassa pelattavat jalkapallon maailmanmestaruuskisat (World Cup 2014) ovat vuoden suurin urheilutapahtuma maailmassa. Kisoja seuraa television ja internetin välityksellä useita miljardeja ihmisiä, ja myös paikan päälle 12 eri kaupungissa pelattavia otteluita seuraamaan matkustaa kymmeniä tuhansia penkkiurheilijoita eri puolilta maailmaa. Kisaturisteja varoitetaan aina muun muassa taskuvarkaista, väkivallasta ja paikallisten, turisteille vieraiden bakteerien aiheuttamista ruokamyrkytyksistä. Brasiliassa varoitusten listalle nousee lisäksi vakavan kulkutaudin, moskiittojen levittämän denguekuumeen mahdollisuus. Denguekuume on alunperin vain tropiikissa tavattu virusperäinen sairaus, joka on viime vuosina – varsinkin ilmastonmuutoksen edetessä – levittäytynyt aikaisempaa laajemmalle, myös lauhkeille ilmastovyöhykkeille. Brasilia on denguekuumeen varsinaista esiintymisaluetta, ja kansainvälinen tutkijaryhmä on todennut varsinkin kolme World Cupin kisakaupunkia riskialueiksi.

Espanjan Barcelonassa toimivan Katalonian Ilmastotieteen tutkimuslaitoksen (Institut Català de Ciències del Clima; IC3), tutkijan Rachel Lowen johdolla The Lancet Infectious Diseases -tiedelehdessä 17.5.2014 julkaistussa selvityksessä huomioitiin denguekuumeen riskitekijöistä paikallinen sademäärä, lämpötila sekä väkiluku, ja ympäristötekijöiden perusteella arvioitiin denguekuumeen riskiä kaikkiaan 553 paikallisella alueella eri puolilla Brasiliaa. 12.6.-13-7-2014 välisenä aikana pelattavien World Cup -kisojen kaikille 12 ottelupaikkakunnalle laadittiin ennakkovaroitusarviot, ja kolme kaupunkia osoittautui denguekuumeen kannalta erityisiksi riskialueiksi. Vaarallisia kaupunkeja ovat Brasilian koillisosassa sijaitsevat Natal, Fortaleza sekä Recife. Näihin kaupunkeihin matkustavilla vierailla on espanjalaistutkijoiden mukaan suuri mahdollisuus saada denguekuumetta levittävää virusta kantavan moskiiton purema – ja siten riski sairastua on suuri. Denguekuumetta vastaan ei ole rokotetta, eikä kuumetautiin ole varsinaisia hoitokeinojakaan. Ainoa tapa vähentää riskiä on pukeutua suojaavasti, käyttää moskiittokarkotteita sekä majoittua hyvin ilmastoituun huoneistoon. Denguekuumeen oireita ovat korkea kuume, väsymys, voimakas päänsärky, ripuli ja ihottuma. Pahimmillaan denguekuume voi olla hengenvaarallinen ainakin vastustuskyvyltään heikentyneille henkilöille.

Denguekuume on Brasiliassa yleinen, alueelle tyypillinen kulkutauti, johon sairastui vuonna 2013 kaikkiaan 1.4 miljoonaa henkilöä (http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(14)70781-9/fulltext

 

 

Mainokset