Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Antibakteeristen puhdistusaineiden käyttö sallitaan sairaaloissa ja hoitolaitoksissa

Monet tutut, kotien jokapäiväisessä puhdistuksessa käytettävät valmisteet sisältävät triklosaania.

Monet tutut, kotien jokapäiväisessä puhdistuksessa käytettävät valmisteet sisältävät triklosaania.

Bakteereja tuhoavien pesuaineiden käyttö on herättänyt voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan eri puolilla maailmaa jo vuosikausia, eikä yksimielisyyttä antibakteeristen kemikaalien hyötyjen ja haittojen suhteesta tunnu löytyvän. Yhdysvalloissa Minnesotan osavaltio otti kuitenkin ratkaisevan askeleen, kun kuvernööri Mark Dayton allekirjoitti toukokuun 2014 puolivälissä lain, jonka mukaan triklosaania sisältävien saippuoiden ja pesuaineiden myynti yksityiskäyttöön kielletään osavaltion alueella 1.1.2017 lähtien. Triklosaani on voimakas kemikaali, jota on monissa Suomenkin markkinoilla olevissa, antibakteerisissa eli bakteereja tuhoavissa valmisteissa.

Triklosaanin ja muiden vastaavien kemikaalien on ainakin suurina annoksia pelätty – ja osin myös todistettu – aiheuttavan suoraa terveydellistä vaaraa myös käyttäjille ja varsinkin luontoon joutuessaan. Suurin pelko ja vastustuksen syy on kuitenkin se, että niin kodeissa kuin sairaaloissa ja hoitolaitoksissa triklosaania ja muita antibakteerisia yhdisteitä sisältävien valmisteiden käyttö lisää lääkeaineille vastustuskykyisten bakteerikantojen (niin kutsuttujen superbakteerien) kehittymistä.

Kemianteollisuuden edustajat, etenkin saippua- ja pesuaineteollisuuden edunvalvoja American Cleaning Institute vastustavat  triklosaanin kieltoa todeten päätöksen vievän aivan turhaan markkinoilta tehokkaimmat ja turvallisimmat valmisteet. Osavaltion lainsäätäjät olivat kuitenkin varsin vakuuttuneita triklosaanikiellon tarpeellisuudesta, ja kieltoon johtanut äänestys päätyi parlamentin alahuoneessa (Edustajainhuoneessa) luvuin 110–19, ja ylähuoneessa eli Senaatissa kielto hyväksyttiin äänin 58–0. Osa suurista puhdistusaineiden valmistajista on jo vapaaehtoisesti alkanut korvata triklosaania muilla, hyväksytyillä aineilla.

Triklosaania sisältäviä pesuaineita saa jatkossakin myydä Minnesotan sairaaloissa ja hoitolaitoksissa käytettäviksi.

Yhdysvaltain muista osavaltioista triklosaanin myynti- ja käyttökieltoja valmistellaan tiettävästi ainakin New Yorkin osavaltiossa. Liittovaltion ylin elintarvike- ja lääkevalvonnan viranomainen Food and Drug Administration (FDA) on valmistellut triklosaanin käytölle rajoja. Joulukuussa 2013 FDA esitti, että puhdistusaineiden valmistajien on todistettava, että triklosaania tai kemiallisesti ja toiminnallisesti samankaltaista triklokarbaania  sisältävät valmisteet ovat käyttäjille täysin turvallisia, ja että ne estävät haitallisten mikrobien leviämistä tehokkaammin kuin muut vastaavat valmisteet (Chemical & Engineering News, 26.5.2014).

Mainokset