Avainsanat

, , , , , ,

Ulkomainen tutkinto kiinnostaa brittinuoria – etenkin Yhdysvaltain yliopistot kiinnostavat kotimaisten opinahjojen kalleuteen kyllästyneitä.

Ulkomainen tutkinto kiinnostaa brittinuoria – etenkin Yhdysvaltain yliopistot kiinnostavat kotimaisten opinahjojen kalleuteen kyllästyneitä.

Britannian korkeakoululaitos on ajautumassa ennen näkemättömään tilanteeseen – opiskelijapulaan. Yliopistojen ja korkeakoulujen suosio on pahoin hiipunut viime vuosina. Syyt tähän ovat osin taloudellisia, osin poliittisia. Vuonna 2013 brittiyliopistot havahtuivat siihen, että ulkomaisten opiskelijoiden – etenkin intialaisten – hakijamäärät romahtivat. Osansa opiskelijavajaukseen on Britannian kiristyneellä maahantulomääräyksillä, joilla opiskeluviisumien saantia ja etenkin saarivaltakunnan oleskelusäännöksiä kiristettiin. Etenkin intialaisille opiskelijoille on noussut kynnykseksi paitsi Britannian yliopistojen korotetut lukukausimaksut myös punnan ja Intian rupian valuuttakurssien kehitys aasialaisopiskelijoiden kannalta epäedulliseksi.

Mutta Britannian yliopistojen suosio on entistä alhaisempi myös paikallisesti. Tutkinnon suorittaneiden palkojen suhteellinen heikkeneminen on yksi syy, mutta lukukausimaksujen reilut korotukset ovat ajamassa opiskelunhaluisia brittinuoria muualle tutkintojaan hankkimaan. British Councilin kyselyssä peräti 37 prosenttia haastatelluista brittinuorista kertoi harkitsevansa korkeakouluopintojen suorittamista ulkomailla. Kiinnostus vieraille maille lähtemisen on voimistunut samaan aikaan, kun brittiyliopistojen lukukausimaksut nousivat selvästi. Vuonna 2012, ennen lukukausimaksujen korotusta ainakin 9 000 puntaan (noin 11 000 euroon) – ulkomaisia korkeakouluopintoja suunnittelevien brittinuorten osuus oli vain 20 prosenttia ikäluokista.

Suosituimpia ulkomaisten opintojen suoritusmaita brittinuorten toiveissa ovat Yhdysvallat, Australia, Ranska, Saksa, Kanada ja Espanja. Kiinnostus ulkomailla opiskeluun on mitä suurimassa määrin taloudellinen, sillä 60 prosenttia haastatelluista ja vieraita tutkintoja harkitsevista kertoi saarivaltakunnan korkeakoulujen lukukausimaksujen kalleuden (Times Higher Education, 1.5.2014).

Britannian yliopistojen opiskelijoilla yllättävän heikko luottamus tutkinnon suorittamisen hyödyistä. Tiedebasaari 17.8.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/08/17

Kielten opiskelun suosio romahti Britannian yliopistoissa. Tiedebasaari 23.8.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/08/23

Valtaosa briteistä rajoittaisi EU-alueen ulkopuolisten opiskeluoikeuksia. Tiedebasaari 4.10.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/10/04

Mainokset