Avainsanat

, , , , , , , ,

Alallaan kaikkien aikojen suurin visentin palautusoperaatio toi maanosamme suurimman sorkkaeläimen takaisin Balkanille.

Alallaan kaikkien aikojen suurin visentin palautusoperaatio toi maanosamme suurimman sorkkaeläimen takaisin Balkanille.

Visentti (Bison bonasus), maanosamme suurikokoisin kasvinsyöjänisäkäs palasi alkuperäisille asuinsijoilleen Romaniassa, Karpaattien vuoristossa, kun eri puolilta Eurooppaa tulleet 17 yksilöä vapautettiin Tarcu-vuorille 17.5.2014. Visentti eli alueella viimeksi noin 250 vuotta sitten, mutta tuolloin laji hävitettiin salametsästyksen seurauksena. Visentti on uhanalainen laji, jonka luonnonvarainen kanta hävisi kokonaan 1900-luvun alussa metsästyksen sekä elinympäristöjen hävityksen seurauksena. Mutta tarhoissa säilyneiden yksilöiden onnistuneen kasvatus- ja lisäämisohjelman ansiosta  euroopanbiisoniksikin kutsuttuja nisäkkäitä on tätä nykyä jo noin 5 000.

Karpaateille kotiutetut visentit tuotiin Italiasta, Ruotsista, Saksasta ja Sveitsistä. Luontoon vapautettavat visentit elävät aluksi osin suojellulla ja vartioidulla metsäalueella, jolla eläimet saavat opetella tulemaan toimeen omavaraisesti, ja samalla niiden on omaksuttava lajille tyypillisen laumakäyttäytymisen perusteet. Täysin luonnonvaraisiksi visentit vapautuvat noin puolen vuoden totuttelujakson jälkeen, syyskuussa 2014. Tarcun vuorilla elää luonnonvaraisena muitakin kookkaita kasvinsyöjänisäkkäitä kuten kauriita. Lisäksi näiden vuoristoseutujen metsissä elää susia ja karhuja, joiden saalistus on suojatuissa oloissa kasvaneille tarhaeläimille uusi kokemus.

Euroopassa on tätä nykyä noin 3 400 visenttiä täysin tai osin luonnonvaraisissa oloissa. Vahvin luonnonvarainen kanta on Puolassa, jossa elää runsaat 1 300 visenttiä. Karpaattien uudispopulaation toivotaan kasvavan ainakin 200 yksilön vahvuiseksi, jolloin visentit voisivat lisätä merkittävästi koko alueen luonnon monimuotoisuutta muutenkin kuin vain omalla olemassaolollaan. Esimerkiksi Ranskassa visentin paluun on todettu vahvistavan kasvillisuutta. Laidunnuksen ansiosta monet luonnossa aikaisemmin muiden lajien alle tukahtuneet lajit ovat toipuneet ja vahvistuneet.

Vakavimpana visenttien uhkana pidetään kuitenkin salametsästystä, mutta ainakin Romanian metsähallinnon johtaja Stefan Stanescu uskoo metsästäjienkin arvostavan ikonisen nisäkkään paluuta ja jättävän lain nojalla rauhoitetut eläimet rauhaan. Visentin paluun toivotaan elvyttävän Euroopan toiseksi köyhimmäksi valtioksi luonnehditun Romanian talouttakin. Karpaateille, visentin elinalueille rakennetaan turisteja palvelevia opastuskeskuksia, ja lisäksi uusia riistavalvojan virkoja perustetaan visentin hyvinvoinnin takaamiseksi (http://www.rewildingeurope.com/news/finally-back-on-stage-after-more-than-250-years

Eurooppalainen biisoni on muuallakin palaamassa alkuperäisille asuinalueilleen. Huhtikuussa 2013 visenttejä vapautettiin Saksaan Nordrhein Westfalenin osavaltion alueelle. Noilla seuduilla visenttejä on ollut edellisen kerran noin 400 vuotta sitten.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Tarhaoloissa syntyneitä prewalskinhevosia vapautetaan luontoon Kiinassa. Tiedebasaari 23.6.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/06/23

 

 

Mainokset