Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Tutkinnon suorittaneen brittinuoren on aikaisempaa vaikeampaa löytää hyvin palkattuun työpaikkaan.

Tutkinnon suorittaneen brittinuoren on aikaisempaa vaikeampaa löytää hyvin palkattuun työpaikkaan.

Yliopisto- ja korkeakouluopintojen, varsinkin ylempien tutkintojen suorittamisen suosio on ollut laskusuunnassa Britanniassa viime vuosina. Yksi syy opiskeluhalukkuuden hiipumiseen on mitä ilmeisimmin raha – sekä opintojen aikana että niiden jälkeen. Britannian yliopistojen vuosimaksuja on juuri korotettu. Yleisin lukuvuoden maksu on 9 000 puntaa eli noin 11 000 euroa. Monivuotisen, vaativan opiskelun pitäisi johtaa arvostettuun ja hyvin palkattuun työhön, mutta tälläkin rintamalla britit ovat ahdingossa. Korkeasti koulutettujen ensimmäisen työpaikan lähtöpalkat ovat nyt paljon pienempiä kuin viisi vuotta aikaisemmin.

Complete University Guide -julkaisun teettämän selvityksen mukaan yliopistossa tai korkeakoulussa tutkinnon suorittaneiden alkupalkat olivat uusimman tilastovuoden 2012 aikana keskimäärin 11 prosenttia pienemmät kuin vastaavissa töissä viisi vuotta aikaisemmin. Pisimmän koulutuksen vaatineista – ja työmarkkinoilla parhaiten palkatuista – ammattiryhmistä oikeustieteilijöiden lähtöpalkat ovat tätä nykyä 17 prosenttia alhaisemmat kuin vuonna 2007. Lääkäreillä vastaava alkupalkkojen pudotus on ollut 15 prosenttia ja hammaslääkäreillä 9 prosenttia viiden vuoden takaiseen verrattuna. Ainoat korkeakouluopintoja edellyttävät sektorit, joilla alkupalkat ovat viidessä vuodessa kohonneet, ovat materiaaliteknologiaan sekä kirjasto- ja informatiikka-alaan liittyvät alat.

Kaikkien akateemista koulutusta edellyttävien alojen työpaikkojen lähtöpalkat ovat vuonna 2007 keskimäärin 29 800 24 293 puntaa (noin 29 800 euroa), mutta uusimman tilastovuoden 2012 aikana vastaaviin tehtäviin rekrytoidut korkeasti koulutetut saivat vain 21 702 punnan (noin 26 600 euron) vuosipalkkaa (Times Higher Education, 24.4.2014).

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Britannian yliopistojen opiskelijoilla yllättävän heikko luottamus tutkinnon suorittamisen hyödyistä. Tiedebasaari 17.8.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/08/17

Kielten opiskelun suosio romahti Britannian yliopistoissa. Tiedebasaari 23.8.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/08/23

Walesin yliopistot tuottavat kansantaloudelle miljardeja, mutta poliitikot vaativat tasovertailussa parempia tuloksia. Tiedebasaari 14.6.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/06/14

Valtaosa briteistä rajoittaisi EU-alueen ulkopuolisten opiskeluoikeuksia. Tiedebasaari 4.10.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/10/04

Mainokset