Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Aedes aegypti -lajin moskiitot levittävät hengenvaarallisia kuumetauteja, mutta niiden geenimuunnellut yksilöt voidaan saada myös pysäyttämään epidemioiden leviämismahdollisuudet.

Aedes aegypti -lajin moskiitot levittävät hengenvaarallisia kuumetauteja, mutta niiden geenimuunnellut yksilöt voidaan saada myös pysäyttämään epidemioiden leviämismahdollisuudet.

Kasvien tai eläinten perintötekijöiden keinotekoinen muuttaminen modernin geenitekniikan menetelmin on nopeasti yleistynyt niin biolääketieteen sovelluksissa kuin eläinten ja ihmisen ravinnon tuotannossa, ja nyt tämä kiistelty ja pelättykin menetelmä on valjastettu myös kulkutautien torjuntaan. Brasilia hyväksyi 10.4.2014 geenimuuntelun keinoin jalostettujen moskiittojen laajamittaisen vapauttamisen luontoon. Tavoitteena on estää vaarallista denguekuumetta levittävien moskiittojen lisääntyminen omien jälkeläistensä lisääntymisen estävien koiraiden avulla. Englantilainen bioteknologiayritys Oxitec on jalostanut geenimuuntelun keinoin Aedes aegypti -moskiittolajin koiraat sellaisiksi, että niiden jälkeläiset kuolevat luonnossa jo ennen sukukypsyyden saavuttamista.

Lupa GM-moskiittojen käyttöön perustuu jo aikaisemmin Brasiliassa, Jacobinan kaupungin seudulla toteutetun kenttäkokeen tuloksiin. Kokeen oletuksena ja toiveena oli, että GM-koiraat hedelmöittäisivät valtaosan moskiittonaaraista, jolloin seuraava hyönteissukupolvi jäisi niiden osalta viimeiseksi, koska jälkeläisiä ei enää kehittyisi. Tauteja levittävän moskiiton kannan pitäisi näin romahtaa hyvin nopeasti, ja näin näyttää todella tapahtuneenkin – ainakin kenttäkokeen ensimmäisten tulosten perusteella. Ensimmäinen mahdollinen, GM-koiraiden aikakaudella kehittynyt moskiittosukupolvi oli vuoden 2013 kesä-joulukuun välisenä aikana yksilömääriltään 79 prosenttia pienempi kuin aikaisemmat saman lajin populaatiot keskimäärin (New Scientist, 26.4.2014).

Denguekuume on moskiittojen levittämä virustauti, johon sairastuu vuosittain 50–100 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa. Tauti oli pitkään vain tietyillä kuuman ilmastovyöhykkeen alueilla tavattava vitsaus, mutta ilmaston lämpenemisen, kaupungistumisen sekä kansainvälisen matkailun vilkastumisen seurauksena denguekuumetta tavataan tätä nykyä paikallisina epidemioina myös Keski- ja Pohjois-Amerikassa ja eteläisessä Euroopassa (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00264

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Sri Lankan armeijan ja poliisin erikoisjoukot koulutetaan tunnistamaan ja tuhoamaan denguekuumetta levittäviä moskiittoja ja niiden esiintymispaikkoja. Tiedebasaari 13.6.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/06/13

Ilmastonmuutos lisää malarian ja muiden trooppisten tautien leviämistä ja tautien uhreja. Tiedebasaari 23.11.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/11/23

Malarian esiintymisen ja tehokkaimman leviämisen lämpötilat huomattavasti oletettua alhaisemmat. Tiedebasaari 2.11.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/11/02

Mainokset