Avainsanat

, , , , , , , ,

Ruton eteneminen oli niin nopeaa, että bakteerin on täytynyt edetä ja tarttua ilman kautta

Rutto on riehunut kautta maailman useana aaltona. Lontoon väestöä musta surma verotti ankarimmin 1300-luvun puolivälissä sekä 1660-luvulla.

Rutto on riehunut kautta maailman useana aaltona. Lontoon väestöä musta surma verotti ankarimmin 1300-luvun puolivälissä sekä 1660-luvulla.

Keskiajalla kautta Euroopan riehunut ja jopa puolet eri maiden väestöstä tuhonnut musta surma on Yersinia pestis -bakteerin aiheuttama rutto, jonka levittäjiksi on yleisesti tunnistettu epidemian aikaan varsinkin merenkulun kautta nopeasti esiintymisaluettaan levittäneen mustarotan loisina elävät kirput. Ruttoon sairastunutta ihmistä purrut kirppu voi siirtää tautia aiheuttavan bakteerin toiseen ihmiseen, mutta varsinkin Britanniassa 1300-luvun puolivälissä riehuneen epidemian etenemistahti oli aivan liian nopea ollakseen kirppujen levittämä, tutkijat päättelevät uusien löytöjen perusteella.

Lontoon uusinta metrolinjaa rakennettaessa esiin tulleet, mustan surman vaikeimpina päivinä kuolleiden ihmisten luut ovat paljastanet uusia piirteitä epidemian kulusta. Arkeologit ja oikeuslääketieteen asiantuntijat ovat tutkineet tarkoin vuonna 2013 Clerkenwellin alueelta löydetyt 25 luurankoa, ja tulokset osoittavat ”oppikirjatotuutena pidetyn” mustan surman leviämisteorian mahdottomaksi. Luurankojen sekä kuolintodistusten tietojen perusteella ainoa mahdollisuus mustan surman nopealle etenemiselle on se, että Yersinia pestis -bakteeri levisi ihmisten välillä ilmateitse.

Musta surma rantautui Brittein saarille syksyllä 1348, ja jo seuraavaan kevääseen mennessä rutto oli tappanut 60 prosenttia Lontoon asukkaista. Mustan surman etenemistahti oli niin hurja, että tämän päivän Lontoon väestöön suhteutettuna vastaava epidemia tappaisi yli 5 miljoonaa ihmistä.

Charterhouse Squaren rautatietyömaalta löydettyjen pääkallojen suurimmista hampaista pystyttiin eristämään ruttoa aiheuttava bakteeri, jonka tarkka rakenne selvitettiin modernein geenitekniikan menetelmin. Tätä tietoa voitiin sitten verrata uusimpaan ruton maailmalla aiheuttamaan tragediaan, noin 60 ihmistä Madagaskarilla tappaneeseen epidemiaan. Vastoin ennakko-odotuksia 1300-luvun puolivälin pahamaineinen mustan surman aiheuttaja ei ollut yhtään ärhäkämpi taudin  kuin tämän päivän Yersinia pestis-bakteerit. Kahden verratun, ajallisesti yli kuuden ja puolen vuosisadan etäisyydellä toisistaan olevien ruttobakteerien DNA-rakenteet osoittautuivat lähes identtisiksi.

Britannian terveydenhuollon asiantuntijoiden mukaan 1300-luvun mustan surman etenemistahti oli niin raju, että ainoa mahdollisuus taudin leviämiseen on ollut bakteerin siirtyminen ilman kautta henkilöstä toiseen. Ruton tarttumis- ja vaikutusmahdollisuuksia paransi olennaisesti se, että 1300-luvun puolivälin lontoolaiset olivat valtaosin aliravittuja ja fyysisesti huonokuntoisia. Historiankirjoissakin todettu väestön heikko terveydentila jo ennen ruton saapumista saa vahvistuksen uusista luurankolöydöistä, jotka todistavat muun muassa anemian, riisitaudin ja huonokuntoisten hampaiden olleen tavallisia. Rutto levisi ihmisten yskösten ja aivastusten pärskeissä nopeasti aivan kuten influenssa ja flunssavirukset nopeasti jopa kautta maailman leviävissä epidemioissa. Uusien tulkintojen perusteella Britannian 1300-luvun musta surma -epidemia ei ollutkaan kirppujen levittämä paiserutto kuten on oletettu vaan saman Yersinia pestis -bakteerin levittämä keuhkorutto. (The Guardian Weekly, 4.4.2014).

 

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Mustan surman levittäjä oli myös Rooman valtakunnan romahduksen aiheuttajana. Tiedebasaari 19.2.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/02/19

Rutto levisi Pohjolassa myös paikkakunnilla, joilla ei ollut lainkaan mustarottia. Tiedebasaari 12.1.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/01/12

 

 

Mainokset