Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Mustikka on mitä monipuolisin terveyden huoltaja.

Mustikka on mitä monipuolisin terveyden huoltaja.

Marjojen syömistä on viime vuosina kehuttu ja mainostettu yhtenä parhaista terveyttä edistävistä ja turvaavista ruokavaliovalinnoista. Todisteita marjojen erinomaisuudesta onkin mitä monipuolisimmista tutkimuksista, ja lisää mainesanoja löytyy uusissa tutkimuksista. Uutena etuna havaittiin mustikan marjojen sisältämien fenoliryhmän yhdisteiden suojaavan soluja ultraviolettisäteilyn vaikutuksia.

Italialaisen Università degli di Studi Milano -yliopiston tutkijat Rossella Calò ja Laura Marabini esittävät Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology -tiedelehdessä 5.3.2014 julkaistussa artikkelissaan, että mustikan (Vaccinium myrtillus) marjojen sisältämien fenoliyhdisteiden uutteet suojaavat ihmisen ihosoluja sekä ultravioletti A- että ultravioletti B- säteiden aiheuttamilta muutoksilta ja vaurioilta.

Kokeissa ihmisen ihon pintasoluja käsiteltiin yhden tunnin ajan mustikan marjoista eritettyjen fenolisten yhdisteiden vesiuutteessa ennen uv-säteilylle altistamista. Mustikan marjoista valmistetun vesiuutteen kuiva-ainepitoisuus oli 12.4 prosenttia, ja uutteen polyfenoliyhdisteiden pitoisuus oli 339.3 milligrammaa sadassa grammassa tuoreita marjoja, ja erikseen määritetty antosyaaniyhdisteiden pitoisuus oli 297.4 mg/100 g.

Soluja säteilytettiin mustikkauutteessa pitämisen jälkeen säteilyllä, jossa UVA-säteilyn voimakkuus oli 8–40 joulea neliösenttiä kohti (J/cm2) ja vastaavasti UVB-säteilyn voimakkuus oli 0.008-0.72 J/cm2. Mustikkauutekäsittelyn ansiosta ihmisen ihosoluissa UVB-säteilyn aiheuttamat rakenteelliset muutokset sekä perintötekijöihin vaikuttavat (genotoksiset) muutokset olivat vähäisempiä kuin vertailusoluissa, joilla ei ollut mustikkauutekäsittelyä. Vastaavasti mustikkauutoskäsittelyn jälkeen ihosolujen rasva-aineiden kuten solukalvostojen hapettumisreaktiot vähenivät UVB-säteilytyksessä. Mustikkauutekäsittely vähensi myös UVA-säteilyn aiheuttama ihosolujen apoptoosia eli ohjelmoitunutta itsekuolemaa, mutta lyhyemmän aallonpituuden UVB-käsittelyssä tällaista vaikutusta ei havaittu. Yhteenvetona tutkijat toteavat, että mustikkauute vähensi ultraviolettisäteilyn aiheuttamaa ihosolujen hapettumisstressiä sekä soluvaurioiden ja solukuoleman ilmaantumista etenkin aallonpituudeltaan pitemmän eli UVA-säteilyn kohteena olleissa soluissa (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1011134414000220

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Mustikan ja pensasmustikan antosyaaniväriaineet tehokkaita antioksidantteja jo pieninä pitoisuuksina. Tiedebasaari 17.11.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/11/17

Mansikan väriaineet suojaavat ultraviolettisäteilyn haitoilta. Tiedebasaari 5.8.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/08/05

Rypäleiden flavonoideista suojaa auringon uv-säteilyn haittoja vastaan. Tiedebasaari 31.7.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/07/31

Mainokset