Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Laihduttajien ja terveysintoilijoiden toiveuni näyttää toteutuneen: Suklaan syönti laihduttaa! Kuva: Kai Aulio.

Laihduttajien ja terveysintoilijoiden toiveuni näyttää toteutuneen: Suklaan syönti laihduttaa! Kuva: Kai Aulio.

Suklaan syöminen ei ehkä kuulosta parhaalta ratkaisulta laihduttajan ruokavaliossa tai elimistön sokeriaineenvaihdunnan kuntoon saattamisessa, mutta kohtuullinen tumman suklaan syönti näyttää edistävän molempia terveyden kannalta erinomaisia tavoitteita. Tumman suklaan tiedetään sisältävän runsaasti antioksidantteja, joiden teho etenkin verenpaineen alentajana sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisijänä tunnetaan jo vanhastaan. Mutta eri suklaalaadut poikkeavat toisistaan huomattavasti, joten myös niiden hyvät tai haitalliset vaikutukset ovat hyvin vaihtelevia. Tumman suklaan sisältämien, antioksidanttivaikutuksistaan tunnettujen yhdisteiden tarkan vertailun tuloksena on löydetty myönteisimmät vaikutukset aiheuttava yhdiste.

Yhdysvaltalaisen Virginia Polytechic Institute- ja sekä Virginia State University -yliopistojen tutkijan Andrew P. Neilsonin johdolla Journal of Agricultural and Food Chemistry -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa suklaan tärkeimmän raaka-aineen kaakaon sisältämiä yhdisteitä lisättiin hiirten ravintoon yksi yhdiste kerrallaan. Koe-eläimet söivät 12 viikon ajan joko vähärasvaista tai runsaasti rasvaa sisältävää, muuten samanlaista ravintoa. Runsasrasvaiseen ruokavalioon lisättiin kaakaosta eristettyjä flavanoliyhdisteitä yksi kerrallaan, joten kunkin tehoaineen vaikutukset pystyttiin määrittämään.

Vertailussa löytyi yksi flavanoliyhdisteiden ryhmä, jonka lisääminen rasvaiseen ruokaan vähensi lihomista sekä alensi veren sokeriarvoja. Kemiallisesti nämä tehoyhdisteet kuuluvat oligomeerisiin prosyanidiineihin. Saman yhdisteryhmän myönteisistä antioksidanttivaikutuksista on saatu todisteita jo aikaisemmin etenkin marjojen ja myös punaviinin terveydellisiä vaikutuksia tutkittaessa. Neilsonin ryhmän tulokset ovat ensimmäiset suklaasta saadut vastaavat havainnot, ja uudet tulokset antavat huomattavasti aikaisempaa tarkempaa tietoa näiden yhdisteiden vaikutuksista. Prosyanidiinien parhaat vaikutukset lihomisen estämisessä ja tyypin 2 eli niin kutsutun aikuistyypin diabetesriskin pienentämisessä saatiin jo hyvin alhaisilla kemikaalipitoisuuksilla ja -annoksilla (http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf500333y?prevSearch=Andrew%2BP%2BNeilson&searchHistoryKey=

Muualla Tiedebasaarissa:

Säännöllinen suklaan syönti näyttää vähentävän aivohalvauksen riskiä. Tiedebasaari 25.9.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/09/25

Kasvisten antioksidantit vähentävät aivohalvauksen riskiä. Tiedebasaari 6.12.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/12/06

Mainokset