Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Kirppupanta voi pitää kissan tyytyväisenä, mutta kirputtomuuden hinta voi olla turhan korkea, jos myrkyt siirtyvät lemmikin kaulalta lapsiin.

Kirppupanta voi pitää kissan tyytyväisenä, mutta kirputtomuuden hinta voi olla turhan korkea, jos myrkyt siirtyvät lemmikin kaulalta lapsiin.

Kirput voivat olla todellinen riesa kissoille ja koirille, mutta ei näiden syöpäläisten karkottaminen myrkkyjä sisältävillä lemmikkien pantakauluksillakaan ole yksiselitteisesti suositeltavaa tai hyväksyttävää. Lemmikkien kaulassaan kantamat kirppupannat sisältävät hyönteismyrkkyjä, jotka toki pitävät kirput kurissa. Mutta valitettavasti kissan tai koiran kanssa läheisessä kontaktissa olevat lapset joutuvat väistämättä kosketuksiin pantojen – ja myrkkyjen – kanssa. Kirppupannasta vapautuvien myrkkyjen vaaroista on varoiteltu ja voimakkaiden kemikaalien käyttökieltoja on vaadittu jo kauan eri maissa. Yhdysvalloissa ympäristöviranomaiset ovat ottaneet ensi askeleen ainakin kahden valmistajan myrkyllisten pantatyyppien vetämiseksi pois markkinoilta.

Yhdysvaltain ympäristöhallinnon (Environmental Protection Agency; EPA) teettämän riskianalyysen perusteella kaksi lemmikkien kirppupantoja valmistavaa ja markkinoivaa yritystä ovat sitoutuneet lopettamaan propoksuuri -torjunta-ainetta sisältävien kirppupantojen valmistuksen. Propoksuuri on karbamaattien kemikaaliryhmään lukeutuva valmiste. Syksyllä 2013 valmistuneiden EPA-analyysien perusteella todettiin, että hermostomyrkyiksi todettujen torjunta-aineiden käyttö lemmikkien kaulapannoissa aiheuttaa lapsille niin suuren altistumisvaaran, ettei tällaista voi pitää hyväksyttävänä. Tällaisesta, ehkä hätkähdyttävältäkin kuulostavasta johtopäätöksestä huolimatta propoksuurin käyttöä lemmikkien pannoissa ei kielletty kokonaan ja välittömästi. Valmistajat saavat jatkaa näiden pantojen tuotantoa maaliskuun 2015 loppuun saakka, ja valmiiksi tehtyjen pantavarastojen myynti kuluttajille on sallittua maaliskuun 2016 loppuun saakka.

Ympäristöviranomaisen päätöstä on sekä kiitelty että ihmetelty. Ympäristö- ja kuluttajajärjestö Natural Resources Defence Council haastoi EPA:n oikeuteen ja vaatii kahden lemmikkien kirppupannoissa käytettävän myrkyn – propoksuurin lisäksi tetrachorvinphos-yhdisteen – kieltämistä tällaisissa tuotteissa. Järjestö on jo vuosina 2007 ja 2009 vaatinut EPA:lta toimia näiden myrkkyjen kieltämiseksi lemmikkien kirppupannoissa (Chemical & Engineering News, 21.3.2014).

Propoksuurin vaikutuksia on paljon tutkittu ja kemikaalin käytöstä on tarkat ohjeet ja rajoitukset. Yhdisteen vaarat sekä ihmisille että luonnolle on erikseen mainittu käyttöturvallisuusasiakirjoissa (http://www.ilo.org/dyn/icsc/showcard.display?p_lang=fi&p_card_id=0191

Mainokset