Avainsanat

, , , , , , ,

Viikoittainen ilmaisurakka keskimäärin 12 tuntia

Opettajien työ on ajoittain raskasta – ja valitettavan usein vielä palkatontakin.

Opettajien työ on ajoittain raskasta – ja valitettavan usein vielä palkatontakin. Kuva: iclipart.com.

Työelämän vaatimukset kovenevat kaikkialla etenkin talouden taantuma-aikoina, ja alituisen työttömyysuhan alaisina toimivat työntekijät joutuvat yhä ahtaammalle. Kun työntekijämääriä vähennetään työurakoiden pysyessä ennallaan ammatissaan jatkavat joutuvat urakoimaan entistäkin ahkerammin – ja valitettavan usein ilman palkkaa tai muuta hyvitystä. Britannian työolojen vertailussa opetusala osoittautui sektoriksi, jolla ilmaisia ylityötunteja tehdään eniten.

Britannian ammattiliittojen (Trade Unions Congress) teettämässä vuoden 2013 työolotutkimuksessa 54 prosenttia opetusalalla toimivista ilmoitti tekevänsä säännöllisesti palkatonta ylityötä. Eikä kysymys ole vain hetkellisistä työajan venytyksistä. Keskimääräinen opetusalan ammattilaisten viikoittainen, palkaton ylityöaika oli 12 tuntia. Ilmaistöiden määrä on opetusalalla suurempi kuin millään muulla ammattiryhmällä. Tähän opetusalan ammattilaisten ryhmään kuuluvat kaikki tasot peruskoulusta yliopistoihin ja muuhun korkeimman asteen koulutukseen.

Paljon palkatonta ylityötä tehdään muillakin aloilla. Finanssialan johtotehtävissä toimivilla henkilöillä viikoittainen palkaton ylityömäärä oli 11.5 tuntia. Juristikunnan ammateissa vastaava ilmaistyö oli keskimäärin 9.2 tuntia ja terveysalan ammateissa toimivilla vastaavasti 6.3 tuntia (Times Higher Education, 6.3.2014).

Mainokset