Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Säästöt kostautuvat inhimillisesti ja taloudellisesti

Raha ratkaisee, julistaa T-paidan teksti ateenalaisella basaarikujalla. Kreikkalaiset ovat kokeneet viestin kovuuden dramaattisesti, sillä rahanpuute on romuttanut maan terveydenhuollon. Kuva: Kai Aulio.

Laman kourissa jo pitkään kituuttanut Kreikka on joutunut rahan puutteessa leikkaamaan terveydenhuollon budjettejaan radikaalisti – ja tämä näkyy dramaattisesti väestön terveydentilassa. Kreikan hallitus leikkasi sosiaali- ja terveyssektorien menoa rajuissa säästöohjelmissa vuosien 2009–2012 välillä.  Säästöt ovat kostautuneet pahemmin kuin kukaan olisi odottanut – tai uskaltanut edes pelätä. Työttömyyden ja köyhyyden lisääntyminen on johtanut sekä henkisten että fyysisten ongelmien hälyttävään lisääntymiseen.

Cambridgen yliopiston Sosiologian laitoksen tutkijan Alexander Kentikelenisin johdolla The Lancet -tiedelehdessä 22.2.2014 julkaistun tutkimuksen mukaan itsemurhien määrä lisääntyi Kreikassa vuosien 2007 ja 2011 välillä 45 prosentilla. Laman aiheuttamat paineet ovat kasvattaneet masennuksesta kärsivien kreikkalaisten määrän yli kaksinkertaiseksi muutamassa vuodessa. Sekä henkiseen että fyysiseen kurjistumiseen on yhdistettävissä myös pitkälle tulevaisuuteen vaikuttava, dramaattinen muutos, jonka mukana lapsikuolleisuus on lisääntynyt 43 prosentilla.

Sekä sosiaali- että terveyssektoria koskettava leikkausten negatiivinen tulos näkyy hiv-positiivisten ja aidsiin sairastuneiden määrissä. Suonensisäisten huumeiden käyttäjille aikaisemmin tarjottujen ilmaisten ruiskujen ja kondomien jakelu on lopetettu, ja vuoteen 2012 mennessä uusien hiv-tapausten määrä lisääntyi 32 kertaa suuremmaksi kuin vuonna 2009.

Ennaltaehkäisevän terveydenhuollon säästöjen syyksi lienee luettavissa se, että paikallisesti leviäviä malariatapauksia on taas avattu Kreikassa, ensi kertaa 40 vuoteen (http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)62291-6/abstract

Talouden taantuma on väärä peruste sosiaali- ja terveysalan budjettileikkauksiin, sillä säästöt kostautuvat leikkauksia seuraavina vuosina sekä inhimillisesti että jatkossa myös taloudellisesti.  Kreikka on vakava esimerkki väärästä yhteiskunnallisesta reaktiosta lamaan. Sen sijaan aikaisemmin vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa olleita Irlantia ja Suomea tutkijat kiittelevät näiden sektorien suhteellisen hyvin ylläpidetystä valmiudesta, jonka ansiosta dramaattisia ongelmia ei ole ilmaantunut. Ongelmia toki on ollut meilläkin, ja tulevat sosiaali- ja terveysalan budjettileikkaukset kannattaa harkita tarkoin.

Mainokset