Avainsanat

, , , , , , , , ,

Painoa lähes kaksi kiloa ja koko kuin 44 numeron saappaalla

Ennätysosteri painaa lähes kaksi kiloa ja on pituudeltaan 35.5-senttinen.

Ennätysosteri painaa lähes kaksi kiloa ja on pituudeltaan 35.5-senttinen.

Osterit ovat gourmet-aterioiden arvostetuinta huippua, mutta nämä biologisessa luokittelussa nilviäisiin lukeutuvat simpukat ovat hyödyllisiä myös vesiensuojelun kannalta. Muiden simpukoiden tapaan osterit ottavat ravintonsa vedestä suodattamalla, ja samalla ne puhdistavat elinympäristöstään kiinteitä ja liuenneita aineksia. Uusin julkisuuteen ja suuriin otsikoihinkin päässyt osteri ei kuitenkaan ansainnut mainettaan maun tai siivouskykynsä vaan kokonsa ansiosta. Toistaiseksi suurin milloinkaan tavattu osteri löydettiin lokakuussa 2013 lopulla Tanskan länsirannikon vesistä. rannikon. Nyt tämä tyynenmerenosteri (Crassostrea gigas) on saanut virallisen tunnustuksen asemastaan jättiläisenä, sillä yksilö on liitetty Guinnessin Ennätysten kirjaan.  Jättiläissimpukan strategiset mitat ovat: pituus 35.5 cm, leveys 10,7 cm ja paino lähes kaksi kiloa.

Osteri on edelleen hengissä. Osterin kasvunopeus on 3–7senttiä vuodessa, joten ennätyssimpukka on 15–20 vuoden ikäinen. Ennätysosteri on nyt Tanskan merenrannikon kansallispuistoon liittyvässä tutkimus- ja opastuskeskuksessa (Vadehavscentret), jossa simpukkaa ruokitaan levillä. Osterit voivat elää noin 30-vuotiaiksi, joten keskuksessa näytillä oleva ennätysyksilö kasvanee yhä suuremmaksi.

Tyynenmeren osteri on Euroopassa ihmisen tänne tuoma tulokas. Ensimmäiseksi lajia tuotiin 1970-luvulla Ranskaan Bretagnen rannikolle monipuolistamaan kaupallista osterinkasvatusta. Viljelyksiltä laji on karannut ja levinnyt meriluontoon, ja tulokas menestyy erinomaisesti. Tätä nykyä lajia tavataan ainakin Irlannissa ja pohjoisessa ainakin Tanskan ja Saksan rannikoille saakka. Toisin kuin useimmat muut uusissa oloissa menestyvät tulokaslajit, tyynenmerenosterista ei näytä olevan haittaa Euroopan merenrannikoiden luontaiselle eläimistölle, vaikka muukalainen kasvaa alkuperäisiä lajeja isommaksi ja nopeammin (http://www.upi.com/Science_News/Blog/2014/02/20/Giant-oyster-confirmed-as-worlds-largest/7271392908162/

Mainokset