Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Valkosarvikuono on yksi Krugerin kansallispuiston ikoneista, joiden tulevaisuutta salametsästys uhkaa vakavasti.

Valkosarvikuono on yksi Krugerin kansallispuiston ikoneista, joiden tulevaisuutta salametsästys uhkaa vakavasti.

Etelä-Afrikka on dramaattiseen tahtiin harvinaistuvien sarvikuonojen keskuspaikka, sillä maassa elää 70–80 prosenttia kaikista sarvikuonoista. Mutta nykyinen sarvikuonokanta hupenee hälyttävän nopeasti, sillä salametsästystä ei saada kuriin kovimmillakaan viranomaisotteilla tai valvonnalla. Vuosi 2013 oli historian synkin, sillä kaikkiaan 1004 sarvikuonoa tapettiin Etelä-Afrikassa. Viranomaiset, luonnonsuojelijat ja safarimatkojen järjestäjät tarjoavat suurille nisäkkäille mahdollisuutta vaihtaa maisemaa turvallisempaan naapurimaahan.

Kahden luonnonsuojelujärjestön sekä eteläafrikkalaisten safarimatkojen järjestäjien tavoitteena on siirtää 100 sarvikuonoa Etelä-Afrikan tasavallan puolelta – jossa salametsästys on laajinta ja villeintä – turvallisempana asuinpaikkana pidettävään Botswanaan.

Valtaosa siirrettävistä sarvikuonosta lähtisi turvapaikkaan maailman kuuluisimpiin luonnonsuojelualueisiin lukeutuvasta Krugerin kansallispuistosta, jossa sarvikuonoja on eniten ja jossa salametsästäjät ahkerimmin villieläinkantoja verottavat. Suojelun tehostaminen on välttämätöntä, sillä tätä nykyä näitä jo harvinaistuneita nisäkkäitä tapetaan tahtiin keskimäärin yksi eläin joka yhdeksäs tunti. Sarvikuonoja pyritään siirtämään Botswanaan sekä lain nojalla suojelluille valtion maille kuten kansallispuistoihin että yksityisille, valvotuille eläinsuojelualueille.

Eläinten siirtohanke on tarkoitus toteuttaa vuonna 2015, ja noin 5.8 miljoonan euron kustannukset pyritään keräämään yksityisistä lahjoitusvaroista (http://phys.org/news/2014-02-african-rhinos-botswana-poachers.html

Projektin pääkohdealueen, vuonna 1898 perustetun Krugerin kansallispuiston pinta-ala on lähes kaksi miljoonaa hehtaaria, ja alueen luonto on erittäin monimuotoinen. Krugerin lajiluetteloissa on 336 puulajia, 507 lintulajia, 147 nisäkäslajia, 34 matelijalajia ja 49 kalalajia (http://www.sanparks.org/parks/kruger/default.php/

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Salametsästäjät tappoivat yli tuhat sarvikuonoa Etelä-Afrikassa vuonna 2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/02/04

Etelä-Afrikan sarvikuonojen salametsästys lisääntyy hälyttävästi. Tiedebasaari 19.1.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/01/19

Eläinten salakauppa lisääntyy rajusti Aasiassa. Tiedebasaari 2.6.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/06/02

Mainokset