Avainsanat

, , , , , , , , ,

Koko maapallon väestöstä lähes neljäsosa elää korkeintaan yhdellä eurolla päivässä

Kiinan taloudellinen eriarvoisuus on köyhyyden vähenemisestä huolimatta edelleen jyrkkä. Varsinkin ero maaseudun ja kaupunkien välillä on säilynyt ongelmallisen suurena.

Kiinan taloudellinen eriarvoisuus on köyhyyden vähenemisestä huolimatta edelleen jyrkkä. Varsinkin ero maaseudun ja kaupunkien välillä on säilynyt ongelmallisen suurena.

Lähes joka neljäs maapallolla asuva ihminen elää äärimmäisessä köyhyydessä, yleisestä taloudellisesta kasvusta ja hyvinvoinnin edistämistoimista huolimatta. Amerikkalaisen Gallup-yhtymän laaja, kaikkiaan 131 valtion kansalaisia käsittänyt selvitys osoittaa, että 22 prosenttia maailman väestöstä joutuu tulemaan toimeen vähemmällä kuin 1.25 Yhdysvaltain dollarilla eli noin yhdellä eurolla päivässä. Tämä rahasumma on Maailmanpankin luokittelussa äärimmäisen köyhyyden raja. Mutta huomattavaa kohennustakin on tapahtunut.  Maailman väkirikkaimman valtion, yli 1.3 miljardin asukkaan Kiinan kansantalouden huima kasvuvauhti on kaunistanut jättivaltion tilastoja merkittävästi viime vuosina, uutisoi China Today -lehti helmikuun 2014 numerossaan.

Vuonna 2007 yli neljäsosa kiinalaisista, 26 prosenttia väestöstä eli äärimmäisessä  köyhyydessä eli noin eurolla (1.25 US dollarilla) päivässä. Kaksi vuotta myöhemmin (2009) noin yhden euron päivittäisellä rahasummalla joutui elämään enää 14 prosenttia kiinalaisista. Tämän jälkeen myönteinen kehitys taittui maailmanlaajuisen talouslaman aikana, vaikka Kiina selvisi taantumasta useimpia muita maita helpommalla.

Vuonna 2011 äärimmäisessä köyhyydessä eli 13 prosenttia kiinalaisista, mutta aivan viime aikoina kehitys on ollut erittäin nopeaa. Uusimman tilastovuoden 2012 lukemissa Kiinan väestöstä eli äärimmäisessä köyhyydessä enää 7 prosenttia.

Maailmanpankki on asettanut köyhyyden vähentämiselle uuden, kunnianhimoisen tavoitteen. Vuoteen 2030 mennessä ihmiskunnan tulisi päästä tilanteeseen, jossa korkeintaan kolme prosenttia ihmisistä asuu äärimmäisessä köyhyydessä. Vuonna 2000 kaikkiaan 189 valtion päämiehet vahvistivat YK:n vuosituhatohjelman, jonka päätavoitteena on puolittaa köyhyydessä elävien ihmisten määrä vuoteen 2015 mennessä. Tämä tavoite ei lupaavista alueellisista edistysaskeleista huolimatta valitettavasti kokonaisuutena toteudu.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kiina nostaa köyhyysrajaa kansainvälisesti noudatetulla tasolle. Tiedebasaari 13.1.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/01/13

Kiina nostaa köyhyysrajaa vauraimmissa maakunnissaan. Tiedebasaari 29.9.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/09/29

Taloudellisen eriarvoisuuden kuilu levenee jyrkästi Kiinassa. Tiedebasaari 16.11.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/11/16

Mainokset