Avainsanat

, , , , , , , , ,

Uusi lajike käyttöön, vaikka enemmistö jäsenmaista vastustaa

Geenimuunnellut maissit ovat olleet EU:ssa jo pitkään, mutta uuden lajikkeen hyväksyminen oli kovan väännön takana. Enemmistö jäsenmaista vastusti, mutta Suomi puolsi uuden TC1507-lajikkeen viljelylupaa.

Geenimuunnellut maissit ovat olleet EU:ssa jo pitkään, mutta uuden lajikkeen hyväksyminen oli kovan väännön takana. Enemmistö jäsenmaista vastusti, mutta Suomi puolsi uuden TC1507-lajikkeen viljelylupaa.

Euroopan unionissa on jo yli vuosikymmenen ajan kiistelty geenimuunneltujen viljelykasvien käytöstä ja tuotannosta, ja pitkään tällaiset uudella tekniikalla jalostetut kasvit ja niistä valmistetut tuotteet olivatkin pannassa. Muualla maailmassa – etenkin Yhdysvalloissa – jo pitkään yleisessä käytössä olleet ja paljon tutkitut geenimuunnellut lajikkeet on todettu turvallisiksi sekä ihmisille että ympäristölle, mutta epäluulo on ollut ja on edelleen voimakasta. Geenimuuntelun keinoin tuholaisia vastaan toimivia yhdisteitä solukkoihinsa valmistava – ”eli itse tarvitsemansa hyönteismyrkyt tuottava” – maissilajike TC1507 sai kuitenkin 11.2.2014 EU-päättäjiltä hyväksynnän.  Päätös viljelyluvasta syntyi äänestyksen jälkeen, ja tulokseen vaikutti jäsenvaltioiden asukaslukuihin perustuvan laskutavan antama enemmistötulos. Geenimaissin hyväksyntä tulee voimaan, vaikka enemmistö jäsenmaista asettui äänestyksessä päätöstä vastustamaan.

Unionin Eurooppa-asioista vastaavien ministerien kokouksessa yhdysvaltalaisen gmo-maissin viljelyluvasta oli äänestettävä, eikä lajike suinkaan saanut enemmistön kannatusta. Pioneer TC1507 -maissi on kahden kemianteollisuuden jättiläisen, DuPont’in ja Dow Chemicals’in yhteistyön tulosta. Viljelylupaa vastusti kaikkiaan 19 unionin 28 jäsenmaasta. Mutta kielteiseen päätökseen olisi tarvittu 260 jäsenmaiden väkiluvun mukaan määräytyvää ääntä, ja lopulta vastustajien äänisaalis oli vain 210 ääntä.

Geenimuunnellun maissin viljelyn sallimista kannattivat Britannia, Espanja, Ruotsi, Suomi ja Viro. Voimakkaimmin viljelylupaa vastustivat Ranska ja Unkari. Osa jäsenmaista pidättäytyi äänestyksestä. Yksi lopputuloksen ratkaisijoista oli Saksa (jolla on äänestyksessä 19 ääntä), joka oli aikaisemmin vastustanut geenimaissin tuloa Euroopan pelloille. Mutta ratkaisuhetkellä Saksa pidättäytyi äänestyksestä. Samanlaisen vetäytymisen tekivät myös Belgia, Portugali ja Tshekin tasavalta, joilla kullakin on 12 ääntä.

EU-säädösten mukaan myönteiseen päätökseen tarvittavaa enemmistöä ei saatu jäsenmaiden enemmistön vaatimalle kielteiselle päätökselle. Ja tämä merkitsee Euroopan unionin lainsäädännön mukaan sitä, että lupa geenimuunnellun TC1507 -maissilajikkeen käyttöönottoon on myönnettävä (http://phys.org/news/2014-02-eu-cultivation-genetically-corn.html

Geenimuunnellut maissit olleet Euroopassa jo pitkään

Prosessi uuden gmo-lajikkeen markkinoille pääsystä on kestänyt pitkään. Ensimmäinen hakemus jätettiin jo 2001, ja Euroopan unionin tuomioistuin joutui lopulta patistamaan Euroopan komissiota asian ratkaisevaan käsittelyyn. Kiistellystä lajikkeesta – ja geenimuunnelluista viljelykasveista yleensäkin – on tehty ja teetetty paljon tutkimuksia. Geenimaissia arvioinut Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on antanut kaikkiaan kuusi lausuntoa. Johtopäätöksenään EFSA toteaa, että gmo-maissin viljely on ihmisille ja ympäristölle turvallista.

Päätös uuden lajikkeen viljelymahdollisuudesta ei tuo mitään ratkaisevasti uutta Euroopan unionin maatilatalouteen tai kuluttajien elintarviketarjontaan. Geenimuunneltua maissia on saanut viljellä – ja on myös viljelty pääosin karjan rehuksi  – EU-alueella jo vuodesta 1997 lähtien. Suurin gmo-maissin tuottaja on Espanja kymmenien tuhansien hehtaarien peltoaloillaan, ja lisäksi tällaisia maisseja kasvatetaan ainakin Saksassa, Portugalissa ja Tshekissä (http://www.gmo-compass.org/eng/grocery_shopping/crops/18.genetically_modified_maize_eu.html

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Geenimuunneltu maissi pääsee EU-markkinoille Ranskan vastustuksesta huolimatta. Tiedebasaari 20.6.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/06/20

 

Mainokset