Avainsanat

, , , , , ,

Bisfenol A, Photo credit, www.4bp.blogspot.comEuroopan elintarviketurvallisuus- viranomainen (European Food Safety Agency; EFSA) esittää merkittävää turvallisuusrajojen tiukennusta etenkin muovisista elintarvikepakkauksista ja erilaisista lämpöherkistä papereista ihmiseen joutuvan bisfenoli A -kemikaalin (BPA) saannille. Virasto esittää 17.1.2014 julkistamassaan suosituksessa, että korkeimmaksi sallittavaksi BPA:n saantimääräksi asetettaisiin 5 mikrogrammaa kehon painokiloa kohti vuorokaudessa. Tähän saakka vuorokautisena saannin turvallisena ylärajana on pidetty 50 mikrogrammaa kiloa kohti.

Etenkin polykarbonaattimuovien pehmentimenä käytettävän BPA:n aiheuttamaa riskiä pidetään vähäisenä, koska kemikaalin saantimäärät ovat vähäisiä. Tieteelliset näytöt bisfenoli A:n terveydellisistä vaaroista tai vaarattomuudesta ovat jossain määrin ristiriitaisia, mutta epävarmuuden vallitessa on syytä noudattaa mahdollisimman tiukkoja normeja, viraston suositus toteaa. Tieteellisessä kirjallisuudessa on kuitenkin julkaistu satoja raportteja ja artikkeleita, joissa BPA:n haitat varsinkin hermostolle, elimistön hormonaalisille toiminnoille sekä lisääntymisterveydelle ovat olleet huomattavia niin eläinkokeissa kuin epidemiologissa selvityksissäkin. Erityisen vakavana bisfenolin saantia on pidetty vastasyntyneille ja pikkulapsille, minkä takia ensimmäiset ja tiukimmat rajoitukset kemikaalin käytölle on asetettu tuttipullojen ja vastaavien tuotteiden raaka-aineille (http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/bisphenol.htm

Bisfenoli A:sta muualla Tiedebasaarissa:

Yhdysvallat kielsi viimein myös laillisesti bisfenoli A:n käytön tuttipulloissa ja muissa vauvojen ruokailutarvikkeissa. Tiedebasaari 5.9.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/09/05

Setelirahoissa on bisfenoli A-jäämiä. Tiedebasaari 14.11.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/08/14

Kiinakin kieltää bisfenoli A:n tuttipulloissa. Tiedebasaari 10.8.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/08/10

Mainokset