Avainsanat

, , , , , , , , ,

Tehostettukaan valvonta ei pysty estämään nopeasti harvinaistuvien sarvikuonojen salametsästystä.

Tehostettukaan valvonta ei pysty estämään nopeasti harvinaistuvien sarvikuonojen salametsästystä.

Uhanalaisten sarvikuonojen salametsästys jatkuu – ja valitettavasti jopa kiihtyvään tahtiin tiukentuneesta valvonnasta ja kansainvälisen kaupan kielloista huolimatta. Eteläisen Afrikan sarvikuonojen salametsästys on ollut niin kansallisen kuin kansainvälisenkin huolen aiheena jo pitkään, ja uusin tilasto on kaikkien aikojen murheellisin.

Etelä-Afrikan ympäristöasioista vastaavat viranomaiset julkistivat uusimmat tiedot sarvikuonokannan tilasta tammikuun 2014 puolivälissä. Vuonna 2013 Etelä-Afrikassa tapettiin laittomasti kaikkiaan 1004 sarvikuonoa, kun vuotta aikaisemmin salakaadoissa surmattiin 668 yksilöä. Salametsästys jatkuu jopa aikaisempaa laajempana, vaikka valvontaa on tehostettu. Vuonna 2013 Etelä-Afrikassa saatiin itse teossa kiinni 330 sarvikuonojen salametsästäjää (New Scientist, 17.1.2014)

Salametsästyksen tahdin kiihtymisen taustalla on sarvien kysynnän voimakas kasvu etenkin Kiinassa, Thaimaassa ja Vietnamissa. Luonnonsuojelijat ovat syyttäneet nykyisestä laittomuuksien rehottamisesta myös Etelä-Afrikan naapuria Mosambikia, jossa kiinni saadut salametsästäjät ovat selvinneet hyvin lievillä rangaistuksilla. Nyky-yhdistelmä onkin mitä hälyttävin: Samalla kun sarvikuonojen sarvien hinnat kipuavat pilviin (aasialaisilla markkinoilla kilo sarvikuonon sarvea maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja/dollareita), kun taas salametsästyksestä langetetut sanktiot ovat hyvin lieviä.

Koko Afrikan kaikista sarvikuonoista peräti 83 prosenttia elää Etelä-Afrikan tasavallan alueella. Alue on sarvikuonojen ehdoton keskuspaikka, sillä kaikista maailman sarvikuonoista noin kaksi kolmasosaa tavataan Etelä-Afrikassa.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Etelä-Afrikan sarvikuonojen salametsästys lisääntyy hälyttävästi. Tiedebasaari 19.1.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/01/19

Eläinten salakauppa lisääntyy rajusti Aasiassa. Tiedebasaari 2.6.203; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/06/02

Mainokset