Avainsanat

, , , , , , , , ,

Sokeritonta ja gluteenitonta vodkaa! Näyttävä myyntivaltti, joka kertoo tuotteen olevan ihan sitä samaa nestettä kuin kaikilla kilpailijoillakin.

Sokeritonta ja gluteenitonta vodkaa! Näyttävä myyntivaltti, joka kertoo tuotteen olevan ihan sitä samaa nestettä kuin kaikilla kilpailijoillakin.

Yhdysvalloissa merkintöjä elintarvikkeisiin, joissa ei missään tapauksessa voi olla gluteenia

Gluteenittoman ruokavalion ehdoton, elinikäinen noudattaminen on välttämätöntä keliakiaa sairastaville, joiden ohutsuolen sisäpinnan nukkarakenteet gluteeni-valkuainen tuhoaa. Gluteenia on paljon käytetyissä – ja usein vaikeasti vältettävissä – viljoissa vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Keliakiatapausten määrien on todettu lisääntyneen viime aikoina nopeasti, mutta tässä on luultavasti enemmänkin kysymys aikaisempaa tarkemmasta tutkimisesta ja sairauden toteamisesta kuin keliakian todellisesta yleistymisestä. Yllättävä – ja turha – muoti-ilmiö on gluteenittoman ruokavalion noudattaminen laihdutus- tai muussa kuntoilumielessä. Muoti-ilmiön mukana myös niin kutsutut markkinavoimat ovat löytäneet gluteenittomuudesta myyntivaltin. Markkinointi on saanut ainakin Yhdysvalloissa lähes surkuhupaisia muotoja, joissa gluteeniton-merkintää käytetään – tai voidaan viranomaissäädösten mukaan käyttää – mitä moninaisimmissa elintarvikkeissa.

Suuren julkisuusarvon myötä gluteenittomuus on tullut markkinointikeinoksi esimerkiksi väkeviin alkoholijuomiin. Yhdysvaltain alkoholi- ja tupakkatuotteiden markkinoita ja verotusta säätelevä viranomainen (Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau; TTB) salli vuonna 2012 gluteeniton-merkinnän käytön tislatuissa alkoholijuomissa. Ja mahdollisuuteen on tartuttu. Paljon julkisuutta on saanut esimerkiksi perunasta tislattava vodka, jota nyt markkinoidaan gluteenittomana. Perunassa ei kyllä ole gluteenia muuallakaan, mutta vaikka vodkan tai vastaavan viinan tislauksessa olisi käytetty vehnää, juomaan ei pääse gluteenia. Tislausprosessin kuumuudessa alkoholi haihtuu, ja raaka-aineen proteiinit (kuten gluteeni) jäävät jätteeksi tai muihin tarkoituksiin käytettäviksi. Näiden tunnettujen tosiseikkojen takia ravitsemustieteen asiantuntijaelin (The Academy of Nutrition and Dietetics) on todennut, että tislatut alkoholijuomat ovat gluteenittomia, jos niihin ei ole maustamisen tai jonkin muun syyn takia erikseen lisätty gluteenia sisältäviä aineosia. Tällaiset aineosat olisi ilmoitettava pakkausmerkinnöissä.

Pullotettu juomavesi, kananmuna tai porkkana eivät kaipaa merkintää

Gluteenittomuuden julkisuus- ja markkinointiarvoa voidaan hyödyntää muillakin elintarvikesektoreilla, joilla tällaisiin merkintöihin ei pitäisi olla mitään tarvetta. Yhdysvaltain Elintarvike- ja lääkevirasto (Food and Drug Administration; FDA) esitti vuonna 2013, että gluteeniton-merkinnöillä voidaan varustaa sellaisiakin elintarvikkeita, joissa gluteenia ei missään tapauksessa ole. Tällaisia tuoteryhmiä ovat vihannekset, hedelmät, kananmunat ja pullotettu vesi (Scientific American, February 2014).

Keliakia on elinikäinen sairaus, jolle ei ole mitään varsinaista parannuskeinoa. Ainoa ja välttämätön keino pitää sairaus kurissa on ehdoton ja täydellinen gluteeni-valkuaisen välttäminen. Yhdysvalloissa keliakiaa sairastaa nykyarvion mukaan noin kolme miljoonaa kansalaista. Suomessa keliakiaa sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä eli noin 100 000 kansalaista. Keliakia on opittu tunnistamaan, ja parantuneen seurannan ansiosta uusia tapauksia löydetään runsaasti. Silti ilmeisesti vasta alle kolmasosa keliakiaa sairastavista eli noin 30 000 henkilöä – on löydetty (http://www.keliakialiitto.fi).

Gluteenista ja gluteenittomuudesta muualla Tiedebasaarissa:

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen turhaa muille kuin keliakiaa sairastaville. Tiedebasaari 12.10.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/10/12

Keliakian yleistyminen ei johdu vehnän gluteenipitoisuuden noususta, mutta vehnän käytön lisääntymisellä on osuutensa. Tiedebasaari 7.2.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/02/07

Ravintoloiden tiedot ja luotettavuus annosten gluteenittomuudesta usein vaatimattomia. Tiedebasaari 30.9.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/09/30

Gluteenittomiksi merkityt elintarvikkeet turvallisia keliaakikoille pienistä gluteenijäämistä huolimatta. Tiedebasaari 5.12.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/12/05

Mainokset