Avainsanat

, , , , , , , ,

Kiinan sähköautotuotanto on noussut ainakin määrällisesti maailman huipulle, joten saastuttamattomia ajoneuvoja riittää tyydyttämään Pekingin kunnianhimoista tavoitetta.

Kiinan sähköautotuotanto on noussut ainakin määrällisesti maailman huipulle, joten saastuttamattomia ajoneuvoja riittää tyydyttämään Pekingin kunnianhimoista tavoitetta.

Kiinan pääkaupunki Peking on tunnettu kaoottisista liikenneruuhkistaan sekä energiantuotannon ja autoliikenteen pakokaasujen aiheuttamista ilmansaasteongelmistaan. Jälkimmäiseen pulmaan haetaan ratkaisua paitsi erilaisilla liikennejärjestelyillä myös ajoneuvokaluston modernisoinnilla. Toistaiseksi toimenpiteet ovat keskittyneet uusien autojen hankinnan määrälliseen säätelyyn, mutta jatkossa suurkaupungin autoistumisessa toivotaan huomattavaa osuutta sähköautoille.

Pekingin tiede- ja teknologiakomission tavoitteena on, että pääkaupungin liikenteessä olisi vuoteen 2017 mennessä 200 000 sähköautoa. Uusista sähköautoista neljäsosa tulisi kaupungin ja valtion viranomaisten sekä muun julkisen liikenteen kuten taksien käyttöön, ja 150 000 uutta sähköajoneuvoa on tarkoitus myydä yksityisille autonostajille.

Sähköautojen merkittävä yleistyminen vaatii Pekingiltä myös suuria panostuksia liikenteen infrastruktuurin kehittämisessä. Komission päätöksellä Pekingin pysäköintialueiden pinta-alasta 10–15 prosenttia tulee varata sähköautojen latausasemille. Vuoteen 2017 mennessä missä tahansa Pekingin keskusta-alueella tulee olla sähköautojen latauspiste viiden kilometrin etäisyydellä (China Today, January 2014).

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Sähköautot taksiliikenteeseen Hong Kongissa. Tiedebasaari 21.5.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/05/21

Vakavat ilmansaaste-episodit romuttivat Pekingiin saapuvien kansainvälisten turistien määrää vuoden 2013 alkupuoliskolla. Tiedebasaari 5.8.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/08/05

Mainokset