Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Pohjoisnavan hidas siirtyminen kohti etelää on tunnettu jo kauan, mutta vuodesta lähtien 2005 napa on alkanut siirtyä myös kohti itää.

Pohjoisnavan hidas siirtyminen kohti etelää on tunnettu jo kauan, mutta vuodesta lähtien 2005 napa on alkanut siirtyä myös kohti itää.

Maapallo ei tunnetusti ole geometrisen tarkasti pallon muotoinen, ja planeettamme hieman litistynyt eli geoidi muoto muuttuu jatkuvasti.  Viimeisimmän jääkauden jälkeisen, jatkuvan muutoksen lisäksi aivan viime vuosina on havaittu myös uudenlaista, ilmastonmuutokseen liittyvää muutosta.

Planeettamme muotoa muokkaavat jäätiköiden sulaminen, jäästä vapautuvan veden sekä meriveden lämpölaajenemisen seurauksena muuttuvat massojen siirrokset. Maapallon muoto muuttuu ja samalla planeettamme akselin asento muuttuu hitaasti. Muutokset on tunnettu jo kauan. Jo reilun vuosisadan ajan on tiedetty ja seurattu myös muutosten vaikutusta maapallon napojen sijainnin muutoksiin. Parhaiten tutkittu pohjoisnapa on siirtynyt vuonna 1899 alkaneen vertailukelpoisen seurannan aikana kohti etelää jotakuinkin pituuspiirin 70 astetta läntistä pituutta myöten kohti etelää. Siirtymistahti on ollut keskimäärin 10 senttimetriä vuodessa. Tämän jo vuosituhansia jatkuneen muutoksen aiheuttaa viimeisimmän jääkauden jälkeinen maankamaran palautuminen jäämassojen aiheuttaman painuman (”lommon”) hitaasta oikenemisesta. Meillä Suomessa esimerkiksi rantaviivojen siirtymisestä tuttua maankohoamista tapahtuu muuallakin jäätiköiden aikanaan peittämillä alueilla.

Viime aikoina kiihtynyt napaseutujen sekä vuoristojen pysyvinä pidettyjen jäätiköiden sulaminen on kuitenkin kiihtynyt ja muuttanut massojen suhteita ja tätä kautta maapallon muotoa, akselin kallistuskulmaa sekä napojen sijaintia.

Yhdysvaltalaisen Teksasin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet ilmastonmuutoksesta johtuvan jäätiköiden sulamisen vaikutusta napojen siirtymiseen vuoden 2005 jälkeisenä akana. Muutoksia on seurattu hyvin tarkkoja mittaustuloksia välittäneiden, Yhdysvaltain avaruushallinnon (NASA) GRACE-satelliitin antamien tietojen avulla. Satelliitti mittaa tarkasti maapallon painovoimakenttiä, joiden pientenkin muutosten perusteella voidaan päätellä maan ja merivesien massojen suhteita ja sijaintia. Tutkija Jianli Chen esitteli uusimpia tuloksia joulukuun 2013 puolivälissä Yhdysvaltain geofysiikan seuran (American Geophysical Union) vuosikokouksessa San Franciscossa.

Pääosin ihmisen aiheuttaman ja kiihdyttämän ilmaston lämpenemisen vaikutuksesta sulaneiden jäätiköiden sekä meriveden kohoamisen vaikutuksesta maapallon pohjoisnapa on alkanut siirtyä kohti itää. Vuonna 2005 käynnistynyt muutos on siirtänyt pohjoisnapaa tähän mennessä 1.2 metriä. Jäätiköiden sulaminen ja meriveden pinnan kohoaminen selittävän Chenin mukaan 90 prosenttia pohjoisnavan siirtymisestä kohti itää. GRACE-satelliitin antamien painovoimatietojen perusteella laskettu pohjoisnavan siirtyminen on varmistettu myös muilla, luotettaviksi tunnetuilla mittausmenetelmillä. (New Scientist, 21/28.12.2013)

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Jäätiköiden sulaminen pyöristää maapalloa. Tiedebasaari 21.7.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/07/21

Mainokset