Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Ruokapöytiin keinotekoisesti synnytetyt jättiläiset eivät vielä pääse

Geenitekniikan keinoin jalostettu jättilohi kasvaa kaksi kertaa nopeammin ja paljon suuremmaksi kuin luonnolliset sukulaisensa.

Geenitekniikan keinoin jalostettu jättilohi kasvaa kaksi kertaa nopeammin ja paljon suuremmaksi kuin luonnolliset sukulaisensa.

Yhdysvaltalainen AquaBounty Technologies -yhtiö on kehittänyt vuosien jalostustyöllä geenimuunnellun lohen, joka kasvaa huomattavasti tavanomaisia, ”luonnollisia” kaloja nopeammin ja suuremmaksi. Hyvin tunnettu ja paljon tutkittukin uutuuslajike on kuitenkin niin vieras ilmestys, että geenimuunnellun kalan pääsy luonnonvesiin ja risteytyminen alkuperäisten lohikantojen kanssa on ollut niin luonnonsuojelijoita, meribiologeja kuin viranomaisiakin pelottanut ajatus. Siksi yhtiö ei ole saanut Yhdysvaltain Elintarvike- ja lääkevirastolta (FDA) hakemiaan vienti- ja myyntilupia, ennen kuin perusteelliset selvitykset voivat varmistaa toiminnan riskittömyyden.

Joitakin vakuuksia yleisössä pelkoa herättäneen – tieteiskirjallisuuden Frankesteinin hirviötä mukaillen ”Frankensalmon” -nimen  saaneen – geenimuunnellun superlohen turvallisuudesta on ilmeisesti saatu.  Kanadan ympäristöviranomaiset ovat myöntäneet yritykselle luvan myydä Kanadassa, Prince Edwardin saarella sijaitsevasta kasvattamostaan jättilohen munia. Toistaiseksi jättilohta ei saa kuitenkaan myydä ostajille.

AquaBounty kasvattaa kaloja Panamassa sijaitsevalla koe- ja tutkimusasemallaan, ja ilmeisesti yhtiö aloittaisi ”hirviölohen” kaupallisen ruokakalakasvatuksen myös Panamassa, jos FDA ja paikalliset viranomaiset hankkeen joskus hyväksyvät. FDA:n päätöstä on valmisteltu – ja myös odotettu – jo pitkään. Päätökseen valmistelun liittynyt kuulemisaika päättyi huhtikuussa 2013, ja kuulemisen aikana geenimuunnellun superlohen markkinoille kasvattamista ja markkinoille tuloa vastustettiin 1.5 miljoonassa lausunnossa.

Geenimuunneltu jättilohi kasvaa erittäin nopeasti, mutta tarkasti valvotuissa, luonnonoloja jäljittelevissä kokeissa risteytymismahdollisuus luonnonlohien kanssa osoittautui suureksi riskiksi, minkä takia myyntilupia ja kalan kaupallista hyödyntämistä on lykätty (Geenimuunnellun lohen ja luonnonvaraisen taimenen jälkeläiset kasvavat merkittävästi nopeammin ja isommiksi kuin emokalat, mutta muuntogeeniä ei voi päästää luontoon. Tiedebasaari  7.6.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/06/07

Mainokset