Avainsanat

, , , , , , , , ,

Räjähdysherkät perkloraatit voidaan korvata lääkkeistäkin tutuilla tetratsoleilla

Värikkäitä ilotulituksia saadaan aikaan vain käyttämällä paljon kemikaaleja, joista monet ovat niin ihmisen kuin muun luonnon terveydelle haitallisia. Onneksi alalla kehitetään jatkuvasti uusia ja parempia vaihtoehtoja.

Värikkäitä ilotulituksia saadaan aikaan vain käyttämällä paljon kemikaaleja, joista monet ovat niin ihmisen kuin muun luonnon terveydelle haitallisia. Onneksi alalla kehitetään jatkuvasti uusia ja parempia vaihtoehtoja.

Ilotulitusten ja erilaisten merkinantoantosoihtujen kirkkaat valo- ja väriefektit vaativat erittäin voimakkaiden hapetinkemikaalien käyttöä, mikä aiheuttaa räjähdysvaaraa niin raketteja ja valaisimia valmistettaessa kuin palonarkoja valmisteita käytettäessä. Yleisimmin sekä sotilaiden ja poliisien valosoihtujen että ilotulitteiden hapettimina käytetään hyvin helposti syttyviksi ja räjähdysherkiksi tiedettäviä perkloraattikemikaaleja. Näiden massatuotantona valmistettavien ja edullisten hapettimien tilalle on pyritty löytämään turvallisempia vaihtoehtoja, mutta yhtä hyvin räjähdysmäistä syttymistä tarjoavia vaihtoehtoja ei ole ollut saavilla. Räjähdysherkkyyden ja -vaaran lisäksi perkloraattien korvaaminen on tärkeää, koska nämä yhdisteet on todettu muun muassa kilpirauhasia vahingoittaviksi myrkyiksi. Ainakin yksi hyvä vaihtoehto perkloraattien käytölle on jo kehitetty.

Yhdysvaltain armeijan pyrotekniikan tutkimuskeskuksessa työskentelevät tutkijat Jesse Sabatini ja Jared Moretti julkaisivat Chemistry – A European Journal -tiedelehdessä 16.9.2013 vertailun, jossa alunperin sotilaallisiin tarkoituksiin kehitetyissä punaisissa ja vihreissä soihduissa vaihtoehtoisella hapettimella saatiin yhtä kirkas ja pysyvä valoteho kuin perkloraatteja käyttämällä. Toimivaksi vaihtoehdoksi osoittautui 5-aminotetratsoli-niminen yhdiste. Tämä runsaasti syttymisherkkyyttä edellyttävää typpeä sisältävä kemikaali on täysin synteettinen, eli yhdistettä  ei ole luonnossa. Tetratsolien teollinen valmistus on helppoa ja halpaa, ja yhdisteitä käytetään yleisesti esimerkiksi lääkevalmisteissa (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/chem.201300779/abstract

Samassa armeijan tutkimuslaitoksessa on jo aikaisemmin kehitelty turvallisuutta parantavia sekä ympäristö- ja terveyshaittoja vähentäviä valosoihtujen ja ilotulitteiden väriaineiden korvikkeita kuten vihreän värin aikaansaamista bariumin sijasta boorisuoloilla.

Ilotulituksista ja ilotulitteista muualla Tiedebasaarissa:

Vihreisiin ilotulitteisiin ja huomiovaloihin myrkytön väri boorista. Tiedebasaari 24.12.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/12/24

Ilotulitusten näyttävät värit syntyvät vaarallisista raskasmetalleista. Tiedebasaari 31.12.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/12/31

Ilotulitus nostaa ilmansaasteiden pitoisuudet moninkertaisiksi. Tiedebasaari 30.12.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/12/30

Mainokset