Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Yliopisto voi myöntää kunniatohtorin arvon erityisen merkittävistä tieteen, kulttuurin ja yhteiskunnallisen toiminnan saavutuksista.

Yliopisto voi myöntää kunniatohtorin arvon erityisen merkittävistä tieteen, kulttuurin ja yhteiskunnallisen toiminnan saavutuksista.

Uuden ja arvokkaan tiedon hankkiminen ja keksiminen ovat perinteisesti yliopistomaailman tavoitteita, ja parhaita näiden avujen haltijoita kunnioitetaan ja arvostetaan. Mutta ajat muuttuvat, ja tätä nykyä muiden hankkimien tietojen laiton julkisuuteen saattaminenkin voi olla akateemisen kunnianosoituksen arvoista, osoittaa saksalaisen Rostockin yliopiston meneillään oleva harkinta. Yliopiston filosofian laitoksen dekaani Hans-Jürgen Wensierski on tehnyt aloitteen, jotta Snowdenille myönnettäisiin Rostockin yliopiston kunniatohtorin arvo miehen osoittaman rohkeuden ja yleistä hyvää edistävän kansalaistottelemattomuuden perusteella.

Tietovuotaja Edward Snowden on osoittanut Rostockin yliopiston dekaanin mukaan poikkeuksellisen ansiokasta ja yleistä etua palvelevaa rohkeutta.

Tietovuotaja Edward Snowden on osoittanut Rostockin yliopiston dekaanin mukaan poikkeuksellisen ansiokasta ja yleistä etua palvelevaa rohkeutta.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston (National Security Agency, NSA) laittomien tiedonhankintakeinojen sekä lähes uskomattoman laajan tiedusteluaineiston julkisuuteen saattanut organisaation entinen työntekijä Edward Snowden on nyt amerikkalaiskäsityksen mukaan Yhdysvaltain viranomaisten jahtaama rikollinen. Mutta saksalaisylipisto voi korottaa oman edun – ja samalla koko loppuelämänsä – likoon saattaneen miehen siviilirohkeuden julkisesti hyväksytyksi ja kunnioitetuksi.

Moraalinen rohkeus on keskeinen arvo yhteiskunnallisissa ja humanistisissa tieteissä ja elämäntavoissa, ja kansalaistottelemattomuudella on ollut keskeinen osuus nykyaikaisen demokratian synnyssä ja kehityksessä, kunniatohtori-nimitystä perustellaan (Times Higher Education, 28.11.2013).

Mainokset