Avainsanat

, , , , , , , ,

Pesukarhu on  sopeutuvainen nisäkäs, jolla on hyvin vähän luontaisia vihollisia Euroopassa, ja siksi tulokas menestyy erinomaisesti.

Pesukarhu on sopeutuvainen nisäkäs, jolla on hyvin vähän luontaisia vihollisia Euroopassa, ja siksi tulokas menestyy erinomaisesti.

Alun perin pohjoisamerikkalainen pesukarhu (Procyon lotor) on yksi Euroopan luonnossa nopeimmin  levinneistä nisäkästulokkaista, josta on muodostunut jo suoranainen riesa monilla alueilla. Laajasta levinneisyysalueestaan huolimatta eurooppalaisilla pesukarhuilla on hyvin kapea perinnöllinen ja historiallinen tausta. Jo pitkään on ollut vallalla käsitys, että kaikki maanosamme luonnossa elävät pesukarhut ovat peräisin kahdesta pienestä populaatiosta, jotka on tarkoituksella tai vahingossa vapautettu Saksassa 1900-luvulla. Uudet geneettiset selvitykset vahvistavat pesukarhujen perinnöllisen yhtenäisyyden.

Saksalaisen Greifswaldin yliopiston Eläintieteen laitoksen tutkijan A.C. Frantzin johdolla European Journal of Wildlife Research -tiedelehden lokakuun 2013 numerossa ilmestyneessä kansainvälisen tutkijaryhmän analyysissä selvitettiin sekä Saksan että useiden naapurimaiden luonnosta vangittujen pesukarhujen perintötekijöitä. Analyysissä määritettiin mitokondrioissa sijaitsevan geenijakson yhtenäinen, 550 emäsparista koostava jakso kaikkiaan 193 pesukarhulta.

Geneettisessä analyysissä erotettiin kuusi erilaista perinnöllistä tyyppiä, joista viisi esiintyy vain Saksassa. Mitokondrio-DNA periytyy vain naaraiden kautta, ja tulosten perusteella tutkijat saattoivat varmistaa kaikkien eurooppalaisten pesukarhujen polveutuvat vain muutamasta naaraasta. Perinnöllisen aineksen vaihtelun perusteella myös varmistui, että leijonanosa maanosamme pesukarhuilta on aikaisemman oletuksen mukaisesti peräisin kahdesta saksalaisesta populaatiosta. Nuo erilliset populaatiot on joko tahallisesti tai vahingossa vapautettu – toinen Saksan keskiosaan, toinen maan itäosaan. Näiden kahden lähtöpopulaation lisäksi nykyisen Saksan itäisessä Saksin osavaltiossa näyttää olevan muista keskieurooppalaisista pesukarhuista erillään oleva populaatio.

Pesukarhujen perinnöllistä monimuotoisuutta saattavat kahden lähtöpopulaation lisäksi rikastaa yksittäiset lemmikkieläiminä pidetyt ja sittemmin luontoon karanneet tai vapautetut sekä elintarhoista karanneet yksilöt, jollaisista on yksittäisiä tietoja eri maista. Näiden todellista merkitystä eurooppalaisten pesukarhujen perimään ei kuitenkaan vielä tunneta (http://link.springer.com/article/10.1007/s10344-013-0719-6

Muualla Tiedebasaarissa:

Euroopassa nopeasti levittäytyvästä pesukarhusta tulossa terveysriski sekä luonnon eläinkunnalle että ihmisille. Tiedebasaari 2.9.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/09/02

Mainokset