Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Yliopistot houkuttelevat kansainvälisiä opiskelijoita jalkapalloilun maineella

Stoke United on yksi Valioliiga-suosikeista Aasiassa. . Tätä suosiota paikallinen Staffordshire University -yliopisto käyttää rekrytoidessaan kansainvälisiä opiskelijoita.

Stoke United on yksi Valioliiga-suosikeista Aasiassa. Tätä suosiota paikallinen Staffordshire University -yliopisto käyttää rekrytoidessaan kansainvälisiä opiskelijoita.

Jalkapalloilun emämaaksikin kutsuttu Englanti on saarivaltakunnan pääsarja, Valioliigan (Premier League) ansiosta tuttu kaikkialla, ja sarjaa myös seurataan tv-lähetysten kautta maailman. Esimerkiksi sarjakaudella 2010–2011 Valioliigalla oli tv-katselijoita kaikilla mantereilla, yhteensä 643 miljoonassa kotitaloudessa. Vaikka britit eivät vuoden 1966 maailmanmestaruuden jälkeen ole juuri kansainvälisissä turnauksissa maajoukkueena menestyneet, ovat liigaseurat – kirkkaimpina ja maailmalla ylivoimaisesti suosituimpana esimerkkinä tietysti mahtiseura Manchester United – jalkapalloilun ystävien suosikkeja. Ja tästä suosiosta ovat päässeet osallisiksi myös Britannian yliopistot, jotka saavat ja myös aktiivisesti hakevat kansainvälisiä opiskelijoita kaikkialta maailmasta. Jalkapalloilun suosion ja ennen kaikkea Valioliigan näkyvyyden takia monet etenkin aasialiset nuoret opinhaluiset lähtevät Britanniaan opiskelemaan yhtenä suurena tavoitteenaan päästä näkemään valioliigaa ”livenä” paikan päällä.

Staffordshire University -yliopiston mainostaulu Stoke Unitedin stadionilla näkyy kaikkialla maailmassa tv-lähetysten välityksellä, ja mainos houkuttaa varsinkin aasialaisia opiskelijoita tulemaan Britanniaan.

Staffordshire University -yliopiston mainostaulu Stoke Unitedin stadionilla näkyy kaikkialla maailmassa tv-lähetysten välityksellä, ja mainos houkuttaa varsinkin aasialaisia opiskelijoita tulemaan Britanniaan.

Brittiyliopistot ovatkin lähteneet aktiivisesti hyödyntämään Valioliigan suosiota kalastellakseen kansainvälisiä opiskelijoita. Esimerkiksi Staffordshiren yliopisto tukee taloudellisesti valioliigaseura Stoke Unitedin toimintaa ostamalla kentän laitamilta mainostilaa, ja vastineeksi yliopisto saa liigaan vapaalippuja, joita jaetaan opiskelijoille. Erityisesti aasialaiset opiskelijat ovat osoittaneet erityistä kiinnostusta tulla Stokeen ja päästä näkemään liigajalkapalloilua. Staffordshire Universityn suunnitelmissa onkin jopa sisällyttää vuosittaisin julkaistaviin yliopisto-opintojen lukukausimaksujen ja elinkustannusten esittelynsä myös Stoke Unitedin valioliigan ottelujen lippuhinnat – ja tietysti mahdollisuuden yliopiston tukemien lippujen saantimahdollisuudet.

Walesilaisen Cardiff Unitedin, joka nousi Valioliigaan kaudelle 2013–2014, omistaa malesialainen mesenaatti Vincent Tan. Yliopisto sai syksyllä 2013 alkavalle lukuvuodelle Malesiasta opinto-oikeuden hakemuksia 36 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yliopiston edusajat eivät osanneet kertoa, johtuiko suosio Malesiassa liigaseuran omistajasta, jalkapalloseuran liiganoususta yksin yliopiston maineen kasvusta. Jalkapalloilun osuutta yliopiston edustajat kuvaavat kuitenkin ”suunnattoman suureksi”.

The University of Southampton listaa Valioliigan ottelulippujen hinnat kansainvälisille opiskelijoille suunnattuun tiedotukseensa osana ”jokapäiväisiä kustannuksia, joihin opiskelija voi tarvita rahaa opintojensa aikana” (Times Higher Education, 8.8.2013).

Mainokset