Avainsanat

, , , , , , , , ,

Rauhoitetun pedon ampuja saa vahinkolaukauksensa anteeksi

Susilla on vaikeaa Yhdysvalloissa – ja olisi vaikka niitä ei sekoitettaisi rauhoittamattomiin ja jopa vihattuihin kojootteihin.

Susilla on vaikeaa Yhdysvalloissa – ja olisi vaikka niitä ei sekoitettaisi rauhoittamattomiin ja jopa vihattuihin kojootteihin.

Susi (Canis lupus) saa aikaan paitsi pelkoja ja kiivasta julkista keskustelua myös sympatiaa osakseen. Yhdysvalloissa susien kohtalo on sekä osavaltioissa että liittovaltion lainsäädännössä kuuma kysymys vuodesta toiseen: Milloin susia on liikaa, milloin taas hukat ovat hävinneet ja niitä kaivataan. Viimeisin otsikoihin päässyt/joutunut susitapaus sattui keskilännen Kentuckyn osavaltiossa, jossa metsästysretkellä ollut mies ampui suden – tosin luultuaan petoa kojootiksi. Tapauksessa on kaksi ikävää puolta – sekä osuminen väärään eläinlajiin että suden tappamispaikka, Kentuckyssä kun ei ole tätä ennen tavattu susia ainakaan 150 vuoteen.

Tapauksen tultua julkisuuteen on epäilty, onko otus sittenkään susi vaan lähisukulainen ja hyvin saman näköinen kojootti. Geneettiset analyysit kuitenkin varmistivat uhrin sudeksi. Mutta silti jää ilmaan kysymys mistä hukka on Kentuckyyn tullut. Lähin vakituinen susipopulaatio elää Michiganin osavaltiossa, noin 600 mailin eli yli 900 kilometrin päässä. Mutta kyllä sudet tekevät satojen kilometrien/mailien vaelluksia. Esimerkiksi Kaliforniassa tavattiin susi vuonna 2011 – ensi kerran osavaltion alueella 90 vuoteen.

Susi on useimmissa Yhdysvaltain osavaltioissa lain nojalla suojeltu ja uhanalaiseksi luokiteltu laji. Kentuckyn ampujaa ei kuitenkaan syytetä luonnonsuojelu- tai metsästyslain rikkomisesta, sillä vahinkolaukaus ja pedon olettaminen kojootiksi oli näissä oloissa täysin ymmärrettävää (http://www.kentucky.com/2013/08/15/2767589/officials-confirm-gray-wolf-killed.html

Yhdysvaltain susista muualla Tiedebasaarissa:

Yhdysvallat on purkamassa susien suojelua 48 osavaltiossa. Tiedebasaari 29.4.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/04/29

Pohjois-Amerikan kalliovuorten – etenkin Yellowstonen kansallispuiston – susikanta taas vaarassa. Suojelu pelasti metsästykseltä, nyt uhkaavat taudit. Tiedebasaari 18.7.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/07/18

Mainokset