Avainsanat

, , , , , , , , ,

Tarkastetuista tonnikaloista 59 % ja napsijakaloista 87 % olivat muuta kuin myyjät kertoivat

Sushi-ravintolan tarjoama tonnikalaherkku voi olla jotain aivan muuta kuin ruokalstala kerrotaan.

Sushi-ravintolan tarjoama tonnikalaherkku voi olla jotain aivan muuta kuin ruokalistalla kerrotaan.

Uhanalaisten ja rauhoitettujen eläinten ja niistä tehtyjen tuotteiden alkuperää tutkimaan nykyisin esimerkiksi tullitarkastuksiin liittyen moderneilla ja luotettavilla DNA-määrityksillä. Samanlaisella testillä voidaan jäjittää myös elintarvikkeita – ja tällaisessa tarkastuksessa esimerkiksi kalojen lajiin tai alkuperään kohdistuvat väärennökset voidaan saada selville. Ja selvitettävää toden totta onkin. Kansainvälinen Oceana-ympäristöjärjestö teetti DNA-tutkimukset kaikkiaan 1 200 kalanäytteestä, jotka oli kerätty eri puolilta liittovaltiota, kaikkiaan 674 myyntipaikasta 21 eri osavaltiossa toimivista ruokakaupoista, ravintoloista ja sushi-ravintoloista kerätyistä näytteistä. Tulokset osoittavat kalan lajin tai alkuperän väärentämisen olevan hätkähdyttävän yleistä.

Koko tutkimusaineistossa 33 prosenttia myynnissä olleista kaloista olivat väärin merkittyjä.  Heikoimmat tulokset saatiin sushi-ravintoloista, joiden tarjoilemista kaloista peräti kolme neljäsosaa oli jotain muuta kuin ruokalistalla kerrottiin.

Tunnetuimista ja eniten käytetyistä lajeista väärennöksiä on todella paljon esimerkiksi tonnikalassa. Oceana-järjestön selvityksessä 59 prosenttia Yhdysvaltain ruokakaupoissa ja ravintoloissa myytävistä tonnikaloista ei ollut tonnikalaa. Toinen varsinkin amerikkalaisten suosima kalaherkku ovat napsija-suvun kalat (engl. snapper), jollaisina myydyistä peräti 87 prosenttia tutkituista näytteistä oli jotain muuta kuin napsijaa. Napsijoita tutkittiin kaikkiaan 120 näytettä, ja vain 7 oli todella tätä kalaa (http://oceana.org/en/news-media/publications/reports/seafood-sticker-shock-why-you-may-be-paying-too-much-for-your-fish

Kaikki väärin merkityt kalat eivät ole aivan niin pahoja väärennöksiä kuin ensi alkuun kuulostaa. Monet testissä reputtaneet kalanäytteet olivat samaan kalalajiin ja -sukuun kuuluvia kuin merkinnät kertoivat, mutta itse tuote oli eri kantaa tai eri alkuperää kuin väitettiin. Tällaisia ”osittaisia väärennöksiä” tehdään tarkoituksella esimerkiksi tonnikaloissa, joista osa kuuluu harvinaisiin ja pyynti- sekä myyntirajoitusten piirissä oleviin kantoihin.

Mainokset