Avainsanat

, , , , ,

Alppimaan ainoa karhu tapettiin vaarallisena, kontion ollessa perunavarkaissa

Suhtautuminen karhuun vaihtelee suuresti eri maissa. Sveitssä karhuja pelätään lähes hysteerisesti, kun taas naapurissa italialaiset tahoisivat kasvattaa kontioden määrää.

Suhtautuminen karhuun vaihtelee suuresti eri maissa. Sveitsissä karhuja pelätään lähes hysteerisesti, kun taas naapurissa italialaiset tahtoisivat kasvattaa kontioiden määrää.

Suurpedot herättävät pelkoja ja ainakin vankkoja mielipiteitä kaikkialla. Suomalaisen – jyrkkiä mielipide-eroja synnyttävän – susi- ja karhukeskustelun kaltainen tilanne vallitsee tätä nykyä Italian ja Sveitsin välillä. Tilanne on sikäli mielenkiintoinen, että Italiassa karhukantaa yritetään kaikin keinoin voimistaa, mutta rajan takana Sveitsissä – jossa ei elä ainuttakaan kontiota – naapurista tulevat karhut koetaan vaarallisina, ja maahanmuuttajat myös eliminoidaan joskus heppoisinkin perustein.

Sveitsin viimeisin karhu oli M13-nimellä tunnettu noin 2-vuotias yksilö, joka oli tullut Sveitsin Graubündenin kantonin alueelle valtakunnanrajan takaa etelästä, Italian Trentinon maakunnasta. Trentinossa on karhuja nykyisin noin 40 yksilöä, ja kanta pyritään vuonna 1999 aloitetun määrätietoisen ohjelman avulla nostamaan 60 yksilön vahvuiseksi. M13-karhun kohtaloksi koitui sveitsiläisten pelko suurpetoja kohtaan. Alppimaassa jokaista maahan tullutta karhua pidetään riskinä ihmisten turvallisuudelle – ja niin pä tappolupia ongelmayksilöiksi luokitelluille otsoille heltiä viranomaisilta helposti. M13 ammuttiin helmikuussa 2013 karhun juuri herännyt talviuniltaan – hieman etuajassa, joten luonnossa oli tarjolla normaalia vähemmän ravintoa. Näin ollen M13 oli lähestynyt ihmisasutusta ja tappohetkellä maahantunkeutuja oli syömässä löytämiään perunoita. Karhun tappoivat Sveitsin riistanvalvojat, ja pedon kaadon sanottiin olevan osa alppimaan virallista petopolitiikkaa. Aivan summittaisesti M13-karhua ei ammuttu, sillä saman yksilön oli jo marraskuussa 2012 todettu hakeutuneen lähelle asutusta ja jopa seurailleen ihmisiä. Näillä perusteilla sveitsiläiset viranomaiset olivat määränneet M13-karhun erityisesti silmälläpidettäväksi, ja mahdollisesti ongelmayksilöksi.

Vaarallisten ongelmayksilöiden eliminoimisesta sveitsiläiset ja italialaiset ovat yksimielisiä, mutta vaaran vakavuudesta ollaan jyrkästi eri mieltä. Karhuihin mieltyneet italialaiset väittävät sveitsiläisten tarttuvan aseeseen tappotarkoituksessa heti karhun nähdessään. Mutta luonnossa karhut hakeutuvat erittäin harvoin tietoisesti ihmisten läheisyyteen, eikä suurpedoista ole yleensä vaaraa ihmisille. Perunoiden varastamista monet pitävät liian vähäisenä syntinä karhun tappamiseksi.

Kiistaa naapurimaiden edustajien – niin tavallisten kansalaisten kuin luonnonsuojelijoiden ja viranomaistenkin – välillä on jatkuvasi karhukysymyksessä. Italiassa kansalaisten sietokyky suurpetoja kohtaan on selvästi suurempi kuin Sveitsissä, jossa tunnutaan tehtävän karhuista syntipukkeja pienimmänkin syyn varjolla (http://phys.org/news/2013-02-switzerland-threat.html#inlRlv

Sveitsin toistaiseksi viimeisen karhun, helmikuussa 2013 tapetun M13-yksilön kaksi sisarusta ovat niin ikään jo autuaammilla metsästysmailla, sillä molemmat ovat kuolleet liikenneonnettomuudessa Italiassa.

Mainokset