Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Vuoden 27. salakaadettu syksisarvinen sarvikuono – tosin löytöhetkellä tietysti jo sarveton – Kazirangan kansallispuistossa, Intiassa.

Vuoden 27. salakaadettu syksisarvinen sarvikuono – tosin löytöhetkellä tietysti jo sarveton – Kazirangan kansallispuistossa, Intiassa.

Intian koilliskolkassa, Assamin osavaltiossa sijaitseva Kazirangan kansallispuisto on erityisen kuuluisa paitsi maan kansalliseläimen bengalintiikerin vahvasta kannastaan mutta erityisesti koko maailmassa erittäin harvinaisen intiansarvikuonon (Rhinoceros unicornis) populaatioistaan. Kazirangassa elää noin 60 prosenttia tämän uhanalaiseksi luokitellun eläimen kaikista maapallolla tavattavista yksilöistä. Yksisarvisen kuten kaikkien muidenkin sarvikuonojen kohtaloksi on muodostumassa – ja jo muodostunut – elinympäristöjen tuhoutuminen sekä ennen kaikkea salametsästys. Intian luonnonsuojeluviranomaiset ottivat huhtikuussa 2013 käyttöön uusimman teknologian keinot, ja pinta-alaltaan 430 neliökilometrin laajuisessa Kazirangassa aloitettiin eläimistön valvonta ja mahdollisten salametsästäjien jäljitys miehittämättömien lennokkien avulla. Vaikka heti valvonnan alettua salametsästäjät kaatoivat yhden sarvikuonon, sittemmin lennokkitekniikka on näyttänyt tehonsa. Mutta luontoväen pettymyskeksi lennokkivalvonta kiellettiin kansalliseen turvallisuuteen vedoten. Ja lähes välittömästi myös salametsästäjät saivat tiedon valvonnan löystymisestä, ja rikolliset iskivät Kazirangaan.

Sotilaiden ja terroristien pelätyimpään asearsenaaliin kuuluvia AK47-rynnäkkökivääreitä käyttänyt rikollisjoukko tappoi 21.8.2013 Kazirangassa kaksi intiansarvikuonoa, leikkasi eläimiltä arvokkaat sarvet, ja lennokkivalvonnan puuttuessa rikollisjoukko pääsi katoamaan jäljettömiin (http://phys.org/news/2013-08-poachers-rare-rhinos-india-drones.html

Uusimpien tappojen jälkeen Kazirangan kansallispuisto – joka kuuluu myös UNESCO:n Maailmanperintöohjelman kohteisiin – on menettänyt vuoden 2013 kuluessa jo 27 intiansarvikuonoa. Salakaatojen määrä on vakavassa nousussa, sillä koko vuoden 2012 aikana tapettiin 21 sarvikuonoa.

Lennokkivalvonnan päättyminen johtuu Intian puolustusministeriön pyynnöstä, jossa vedottiin kansalliseen turvallisuuteen. Assamin metsäasioista vastaava ministeri Rockybul Hussein vahvistaa kansallispuiston toiveiden vastaisen päätöksen tulleen ylemmältä taholta, mutta perusteena olevan turvallisuusuhan luonnetta ei kerrota.

Koko maailmassa on uusimpien tietojen mukaan noin 3 300 intiansarvikuonoa, joista noin 2 300 elää Kazirangan kansallispuistossa.

Aiheesta aikaisemmin Tiedebasaarissa:

Intia ottaa käyttöön lennokit valvomaan ja estämään uhanalaisten sarvikuonojen salametsästystä. Tiedebasaari 9.4.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/04/09

Riistanvartijat surmasivat kaksi tulitaistelun aloittanutta salametsästäjää sarvikuonojen kaadoista tunnetussa Kazirangan kansallispuistossa Intiassa. Tiedebasaari 13.4.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/04/13

Salametsästäjien röyhkeys huipussaan: Sarvikuono tapettiin Intian Kazirangan kansallispuistossa vain tunteja lennokkivalvonnan aloittamisesta. Tiedebasaari 16.4.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/04/16

Mainokset