Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Punakärpäsieni on helposti tunnettava ja varmasti kaikille tuttu myrkkysieni.

Punakärpäsieni on helposti tunnettava ja varmasti kaikille tuttu myrkkysieni.

Hyvin laajalla esiintymisalueella kautta maailman tavattava punakärpäsieni (Amanita muscaria) on varmasti tunnetuin myrkkysieni, jonka sisältämien yhdisteiden käyttö huumaaviin tarkoituksiin on niin ikään tunnettua. Ikimuistoisesti etenkin monien alkuperäiskansojen šamaanien käyttämä punakärpässieni vaikuttaa voimakkaasti keskushermostoon aiheuttamalla muun muassa hallusinaatioita. Amanitiini-myrkyn ja muiden keskushermostoon vaikuttavien yhdisteiden vaikutusta voimistaa punakärpässienen sisältämä, sokerialkoholien yhdisteryhmään kuuluva mannitoli.

Puolalaisen Opolen yliopiston Kemian laitoksen tutkijat Ewa Maciejczyk ja Paveł Kafarski esittävät Medical Hypotheses –tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 8.8.2013 julkaistussa tutkimuksessaan, että kärpässienen sisältämä mannitoli häiritsee päässä olevan veri–aivoesteen toimintaa tavalla, joka sallii hallusinaatioita aiheuttavien yhdisteiden pääsyn aivoihin tavalla, joka voimistaa keskushermostovaikutukset voimakkaammiksi kuin yksin aineen määrän perusteella olettaisi.

Mannitoli on eräissä kasvi- ja sienikunnan edustajissa tavattava sokerialkoholi, jonka esiintyminen punakärpässienessä on tunnettu jo aikaisemminkin. Mannitolia käytetään sekä elintarvikkeissa makeuttajana että lääketieteellisissä hoitovalmisteissa. Elintarvikkeiden makeuttajana tavallisia sokereita laimeamman mannitolin virallinen, pakkauksissa käytettävä koodimerkintä on E421. Mannitoli vaikuttaa kehon nestetasapainoihin, ja yhdistettä käytetään diureettina eli nesteenpoistajana sekä harvinaisemmissa tapauksissa kuten akuutin aivovamman jälkeen aivopaineen tasaamishoidoissa.

Kansanperinteessä punakärpässienen käytössä tunnetaan monia kohteita arkisesta hyönteiskarkotteesta parantajien ja tietäjien suosimaan huuvaavaan piristeeseen (Punakärpässieni: Šamaanien doping. Tiedebasaari 26.8.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/08/26

Mainokset