Avainsanat

, , , , , , , ,

Muslimien huivien ja kristittyjen ristien näkyvä kantaminen on kiellettyä kouluissa

Ranskan kouluissa muslimeille tunnusomaisen huivin käyttö kiellettiin jo vuonna 2004, ja nyt vastaavaa kieltoa ehdotetaan myös yliopistoihin.

Ranskan kouluissa muslimeille tunnusomaisen huivin käyttö kiellettiin jo vuonna 2004, ja nyt vastaavaa kieltoa ehdotetaan myös yliopistoihin.

Ranskan korkeimman opetuksen lipunkantajat suhtautuvat hyvin varauksellisesti virallisesti esitettyihin vaatimuksiin, joiden mukaan uskonnollisten symbolien käyttö tulisi kieltää yliopisto-opiskelijoilta ja korkeakoulujen henkilökunnalta. Ranskan kouluissa esimerkiksi muslimeille ominaisten, kasvot peittävien huovien sekä kristittyjen käyttämien ristisymbolien näkyvä kantaminen on ollut kiellettyä jo vuodesta 2004 lähtien. Ranskassa rotuerottelua ja muita vastaavien kysymyksiä käsittelevä neuvosto on esittänyt toistaiseksi vielä julkaisemattomassa raportissa uskonnollisten symbolien käyttökiellon ulottamista myös yliopistoihin, uutisoi Times Higher Education -lehti 15.8.2013.

Yliopistot tuskin ehdotuksesta tai vaatimuksesta innostuvat. Ranskan yliopistojen ylintä hallintoa edustavan yhteistyöelimen johtaja Jean-Loup Salzmann on kuvannut ehdotusta huonoksi ideaksi.  ”Yliopistot eivät ole kouluja. Opiskelijat ovat aikuisia ihmisiä, joiden vapauksia ei voi rajoittaa”.

Ranskalaisyliopistojen liberaali suhtautuminen uskonnollisten symbolien vapaaseen käyttöön on varmasti järkevää koko työyhteisölle, sillä rajoitukset voivat – kuten tuore esimerkki Turkista osoittaa – johtaa ikäviin ja oikeustoimia vaativiin selkkauksiin (Turkkilaisele professorille vankeustuomio huntupäisen opiskelijan käännyttämisestä pois yliopistorakennuksesta. Tiedebasaari 21.8.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/08/21

Mainokset