Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Norjasta siirretyt petolinnut näyttävät kotiutuneen pysyvästi

Merkotkapari on toistaiseksi salaisesa pesäpaikassan Skotlannin itärannikolla. Kuva: Ian Francis, RSPB Scotland.

Merikotkapari poikasineen on toistaiseksi salaisessa pesäpaikassaan Skotlannin itärannikolla. Kuva: Ian Francis, RSPB Scotland.

Suomen ja aikanaan myös Brittein saarten pohjoisosassa sijaitsevan Skotlannin suurikokoisin petolintu merikotka (Haliaeetus albicilla) on palannut entisille asuinsijoilleen kahden vuosisadan poissaolon jälkeen. Merikotka hävisi ja osin tietoisesti hävitettiin Skotlannista jo 1900-luvun alussa, mutta määrätietoinen lajin palautus on tuottanut toivottua tulosta. Norjasta pikkupoikasina Britanniaan tuodut kotkat saivat ensimmäisen poikasen lähes kahteensataan vuoteen, Skotlannin Kuninkaallinen lintutieteellinen yhdistys (RSPB Scotland) ilmoitti 20.8.2013. Viimeisin alkuperäinen skotlantilainen merikotka ammuttiin kuoliaaksi vuonna 1918.

Historiallisen jälkeläisen, koiraspuolisen poikasen saanut merikotkapari tuotiin hyvin nuorina lintuina Norjasta ja vapautettiin Britannian luontoon vuonna 2009. Pesä on salaisena pidetyssä paikassa Skotlannin itärannikolla, Fifen hallintoalueella.

Merikotkan määrätietoinen ja laajamittainen kotiutusoperaatio aloitettiin Skotlannin länsirannikolla sijaitsevalla Isle of Rum -saarella jo vuonna 1975. Skotlannin itärannikolle on tuotu Norjasta nuoria merikotkan poikasia kaikkiaan 85 yksilöä vuosina 2007–2012 (http://www.rspb.org.uk/news/351790-east-coast-eagles-make-history

Suuren petolinnun kotiutushanke on herättänyt paitsi suurta innostusta luonnonystävien keskuudessa myös katkeria vastalauseita. Erityisesti karjanhoidosta toimeentulonsa saavat tilalliset ovat vastustaneet petolintujen paluuta, sillä merikotka voi tappaa – ja ajoittain tappaakin – nuoria vasikoita ja lampaita. Mutta sekä lintujensuojelujärjestöt että viranomaiset vakuuttavat, että sekä petojen että karjan hyvinvoinnista huolehditaan ja mahdollisista tappioista maksetaan korvauksia karjatalouden harjoittajille.

Merikotkaprojekti on osa onnistunutta aikanaan Brittein saarilta hävinneen linnuston palautustyötä. Jo aikaisemmin kesällä 2013 uutisoitiin kurjen (Grus grus) saaneen poikasia Britanniassa ensi kerran vuosisatoihin (Kurkien pesintä Britanniassa ensi kertaa yli 400 vuoteen (Tiedebasaari 26.5.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/05/26

Mainokset