Avainsanat

, , , , ,

Picasson, Dalin ja monen muun huipun ennen julkisuudessa näkemättömät teokset näytteille museoon

Salvador Dalin "Romeo ja Julia" kuuluu niihin yli sataan taideteokseen, jotka takavarikoitiin italialaisen mafiapomon hallusta.

Salvador Dalin ”Romeo ja Julia” kuuluu niihin yli sataan taideteokseen, jotka takavarikoitiin italialaisen mafiapomon hallusta.

Italian viranomaisten jatkuva taistelu järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan tuota joskus myös tuloksia – ja jopa yllättäviä tuloksia. Uusimpia voittoja on uhkapelillä ja kiristyksellä satojen miljoonien eurojen omaisuuden rikollisin keinoin hankkineen mafiapomon hallusta takavarikoidun taidekokoelman saattaminen julkisuuteen. Poliisi pidätti mafian merkkimiehiin lukeutuvan Gioacchino Campolon vuonna 2009, mutta yli 100 arvoteosta käsittänyt taidekokoelma on ollut kolmen vuoden ajan pankkiholvissa. Mutta Italian kulttuuriministeriön, mafian vastaisen poliisiyksikön ja paikallisten viranomaisten päätöksellä kokoelma on nyt asetettu näytteille Etelä-Italiassa sijaitsevaan Reggio Calabrian museoon.

Taide palaa taas taiteeksi -näyttelyä pidetään arvokkaana paitsi teosten harvinaisuuden ja rahallisen arvon takia myös siksi, ettei muun muassa Pablo Picasson, Salvador Dalin ja Giorgio De Chiricon teoksia käsittävä kokoelma ole ollut aikaisemmin julkisuudessa.

”Rahapelikuninkaana” tunnettu rikollisjohtaja Gioacchino Campolo oli kerännyt yli 400 miljoonan euron omaisuuden pääosin laittoman uhkapelin, videopokerin ja koronkiskonnan avulla. Campolo on Italian järjestäytyneen rikollisuuden vastaista taistelua johtavien syyttäjien mukaan läheisessä suhteessa eteläisen Italian Calabrian mafian eli Ndranghetan vahvimpiin ryhmiin lukeutuvaan Stefanon perheeseen (The Telegraph, 11.8.2013).

Mainokset