Avainsanat

, , , , , , ,

Vanhat koiraat naaraiden suosiossa kosiomarkkinoilla

Mestarilaulaja satakielen laulussa voi olla jopa 100 liverrystä sekunnissa,

Mestarilaulaja satakielen laulussa voi olla jopa 100 liverrystä sekunnissa.

Runoilijoiden ja luonnonystävien ylistämä satakieli (Luscinia megarhyncos) tunnetaan todellisena mestarilaulajana, mutta mestareissakin on eroja. Parhaita ovat varttuneet koiraat, joiden laulu on monipuolisempaa kuin millään muulla linnulla. Laulaminen vaatii runsaasti energiaa, ja laulutaito onkin yksi parhaista yksilön fyysisen suorituskyvyn osoittajista.

Alankomaiden Ekologisen tutkimuksen instituutin tutkijan Philipp Spraun johdolla Journal of Avian Biology -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 12.8.2013 julkaistun tutkimuksen mukaan varttuneen satakielikoiraan laulussa voi olla jopa 100 liverrystä sekunnissa. Yhtä nopeaan laulusuoritukseen ei pysty yksikään toinen lintulaji, eivätkä edes saman lajin nuoret koiraat. Laulun nopeus eli liverrysten määrä eivät ole ainoa satakielikoiraan valtti. Satakielen ”soittolistalla” voi olla jopa 200 erilaista laulua, mutta tavallisesti laulusessio koostuu vain muutamista tyypeistä. Kaikkien mahdollisten laulumuotojen esittäminen yhtäjaksoisesti peräkkäin kestäisi jopa yli tunnin.

Naaraat kyllä tuntevat laulutaidon biologisen merkityksen ja valitsevat lisääntymiskumppaneikseen mieluummin kokeneita kuin nuoria koiraita. Iäkkäämmät koiraat ovat nuoria parempia puolustamaan reviiriään ja hankkimaan ravintoa pesyeelleen.

Mainokset